Масивен инфаркт уби известната изкуствоведка и бивш директор на Националната

...
Масивен инфаркт уби известната изкуствоведка и бивш директор на Националната
Коментари Харесай

Инфаркт уби Ружа Маринска


Масивен инфаркт умъртви известната изкуствоведка и някогашен шеф на Националната художествена академия доцент доктор Ружа Маринска.

 

Тъжната новина изненада всичките й другари и сътрудници, тъй като въпреки да бе на 78 години, тя бе в относително положително здраве за възрастта си и работеше безрезервно по нови планове.

 

Маринска се готвела да замине за Самоков, където има особено отношение към един огромен български художник Васил Чакъров и подготвяла нови планове и научни писания, когато била застигната изненадващо от гибелта.

 

Във съдбовния ден не се чувствала добре, изпитала неочаквана уязвимост и малко по-късно я връхлетял сърдечният удар, разкриват почернените й сътрудници.

Тя е родена в Смолян през 1944 година, щерка е на изкуствоведа Лазар Марински. В началото на професионалния си път се занимава най-вече със социология на изкуството.

По-късно се концентрира върху българското изкуство през 20 век и по-специално върху проблемите на българския модернизъм.

 

Организира някои от най-мащабните изложения у нас, постоянно съпроводени с конференции и полемики по тематиката. Доц. Маринска бе дълготраен учител по История на изкуството в Националната художествена академия и Нов български университет. Бивш шеф е на националната художествена изложба, като я оглавяваше през втората половина на 90-те години.

 

Тя е биограф и откривател на българските художници Димитър Добрович, Сирак Скитник, Донка Константинова, Добри Добрев, Николай и Иван Абрашеви, които са видни представители на българската живопис.

Сегашният шеф на Националната художествена академия Яра Бубнова уточни, че Маринска оставя голяма диря с цялостния си принос към актуалната просвета като изкуствовед, учител и персона.

 

Директорът на СГХГ Аделина Филева изрази скръбта си от това, че Маринска няма да може да продължи пътя си в проучването на българското изкуство.

Изкуствоведът Анелия Николаева разяснява с горест, че изключителните придирчивост, осведоменост, безкомпромисност в позицията и феноменалната сила за работа на Маринска, са респектирали всички.

Поклон пред паметта й!

Източник: Уикенд



Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР