Масиран ракетен удар е нанесен в понеделник, 9 април, през

...
Масиран ракетен удар е нанесен в понеделник, 9 април, през
Коментари Харесай

Химическата и ракетната атака в Сирия

Масиран ракетен удар е нанесен в понеделник, 9 април, през нощта, по военновъздушната база Т-4 в сирийската провинция Хомс. Както заяви сирийската държавна организация SANA, базирайки се на боен източник, в следствие от офанзивата има починали и ранени военнослужещи.
В събота, 7 април, неправителствената организация „ Белите каски “, която работи в Сирия в регионите на интензивност на сирийската съпротива, основаната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права, Сирийско-американското здравно общество и още редица медицински и правозащитни организации оповестиха, че над последното гнездо на опозиция на терористите в сирийския регион Източна Гута е хвърлена хлорова бомба, в следствие от което са починали към 40 души, а още десетки са ранени.

Химическата офанзива в Хан Шейхун преди една година

Преди малко повече от една година, на 4 април 2017 година, в град Хан Шейхун в сирийската провинция Идлиб също имаше хипотетична химическа офанзива, осъществена, съгласно изказванията, от боен аероплан на сирийската държавна войска. Както тогава оповестиха от основаната в Лондон Сирийска обсерватория за човешките права, минимум 58 мирни жители, в това число деца, починаха, а още най-малко 160 бяха ранени. Тогава също Съединени американски щати, Европейски Съюз и Турция хвърлиха отговорността върху сирийския президент Башар Асад.
В следствие от хипотетичната офанзива със Зарин в Хан Шейхун, на 7 април 2017 година бойни кораби от военноморския флот на Съединени американски щати, ситуирани в Източното Средиземноморие, изстреляха 59 крилати ракети по военновъздушната база на сирийската държавна войска „ Шайрат “, която също се намира в провинция Хомс и от където, съгласно Съединени американски щати, е изхвърчал самолетът, осъществил химическата офанзива против „ умерената “ съпротива в Идлиб. Летището не понесе съществени вреди от удара.
След продължителни следствия, Взаимният механизъм за следствие на Организация на обединените нации (ВРМ) удостовери на 26 октомври, че сирийското държавно управление е отговорно за офанзивата в Хан Шейхун. Русия отхвърли да одобри резултатите, основавайки се на пропуски в методологията на следствие, в това число поради отхвърли на проверяващия екип да посети мястото на химическата офанзива поради съображения за сигурност.
След това, на 16 ноември Русия наложи 10-ото си несъгласие в Организация на обединените нации за Сирия, с цел да предотврати продължение на активността на ВРМ, критикувайки метода, по който той работи.

Дипломатическа и вербална престрелка в деня преди ракетната офанзива над сирийската база

В неделя, 8 април, Западните страни плюс Турция обявиха изрично, че виновна за офанзивата е държавната войска на сирийския президент Башар Асад, а американският президент Доналд Тръмп излезе със следното известие в своя „ Туитър “: „ Много починали, в това число дами и деца, в безумна ХИМИЧЕСКА офанзива в Сирия. Районът на кръвопролитието е затворен и обкръжен от сирийската войска, което го прави изцяло недосегаем за външния свят. Президента Путин, Русия и Иран са виновни за това, че поддържат Животното Асад. Ще платят скъпо... “
Сирийското държавно управление, несъмнено, отхвърли да е осъществявало химическа офанзива, а от Министерството на външните работи на Русия предизвестиха: „ Военната интервенция под измислени и изфабрикувани предлози в Сирия, където по молба на законното държавно управление се намират съветски бойци, е безусловно неприемлива и може да докара до най-тежките последици “. От там прибавиха още: „ Но тези, които не са заинтригувани в по-бързото заличаване на едно от последните гнезда на терористите в Сирия, които не желаят същинско политическо позволение, се пробват по всички способи да усложнят ситуацията и да попречват евакуацията на цивилен лица. Продължават осведомителните вихрушки за потребление на хлор и други отравящи субстанции от държавните войски “.
В неделя вечерта Русия свика съвещание на 15-членния Съвет по тематиката за „ интернационалните закани за мира и сигурността “, една минута по-късно, както са съобщили дипломатически източници на Reuters, Съединени американски щати, Франция, Англия, Швеция, Полша, Нидерландия, Кувейт, Перу и Брега на слоновата кост свикаха съвещание по отношение на хипотетичните химически офанзиви.
„ Секретен сътрудник би трябвало да се събере и да изиска незабавното даване на достъп за избавителните екипи, филантропична помощ и без значение следствие на това, което се е случило и поемането на отговорност за този жесток акт “, съобщи непрекъснатият представител на Съединени американски щати при Организация на обединените нации Ники Хейли посредством известие в неделя.
Американският посланик предупрди още предишния месец, че в случай че Секретен сътрудник на Организация на обединените нации не успее да се намеси в сирийската обстановка, Вашингтон „ е подготвен да работи, в случай че това се наложи “, тъкмо както направи предходната година, когато бомбардира военновъздушна база на държавната войска поради хипотетична химическа офанзива.

Атаката против сирийската военновъздушна база Т-4

След всичко горопосочено, в ранните часове на понеделник беше нанесен масиран ракетен по военновъздушната база Т-4 в сирийската провинция Хомс. Както заяви сирийската държавна организация SANA, базирайки се на боен източник, в следствие от офанзивата има починали и ранени военнослужещи.
Според нейните данни, сирийските системи за противовъздушна защита са свалили осем ракети. Засега не се оповестява какъв брой ракета са достигнали своите цели.
Противовъздушна отбрана на страната продължава да води заградителен огън по въздушни цели. Според свидетелства на телевизионния канал Al Mayadeen, в региона на летището са прогърмели няколко мощни гърмежа. Както твърди ТВ каналът, ракетите са пресекли въздушното пространство на Ливан.
В известието на SANA се показва, че ударът по летището може да е нанесен от Съединени американски щати, само че Пентагонът не удостовери да е взел участие в ударите по сирийската военновъздушна база.

Редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР