Мащабно кардиологично изследване за оптимално управление на сърдечно-съдовите заболявания стартира

...
Мащабно кардиологично изследване за оптимално управление на сърдечно-съдовите заболявания стартира
Коментари Харесай

МУ-Пловдив в международен екип за мащабно кардиологично изследване

Мащабно кардиологично проучване за оптимално ръководство на сърдечно-съдовите болести започва интернационален екип от експерти, в който влизат и специалисти от Медицински университет-Пловдив, оповестиха от образователното заведение. 

Проучването се организира в границите на европейската стратегия за проучвания и нововъведения „ Хоризонт 2020 “ по план AFFIRMO, в който вземат участие 19 сътрудници от 9 страни (Дания, Англия, Белгия, Швеция, Италия, Румъния, Сърбия, Испания и България).

Координатор на плана за България е проф. доктор Мария Токмакова – заместник-ректор по научноизследователска активност на МУ-Пловдив, одобрен кардиолог с управителни позиции в национални и интернационалните здравни структури, с голям брой изявления, известия и лекции на международни научни конгреси. Другите членове на екипа са специалист по неврология (проф. доктор Пенка Атанасова) и по публично здраве (доц. доктор Ангел Джамбов).

Изследванията ще обзет 50 центъра от шест европейски страни, които ще включват почти 1250 пациенти на възраст над 65 година с кардиологични проблеми и редица съпътстващи рискови болести. В България са селектирани 8 центъра от Пловдив, София, Хасково, Перник въз основата на проявен интерес към лекуването на пациенти с полиморбидност. По време на цялото проучване лекарят ще наблюдава и проучва данни, с цел да даде на пациента рекомендации или промени в лекуването и метода на живот. За задачата ще бъде основано и мобилно приложение.

Днес в университета се организира изследователска среща на експертите от осемте центъра у нас за запознаване с платформата, методите и протоколите на проучване, както и технологията на попълването на стандартизирани от координаторите документи.

Целта на плана е възстановяване лекуването на пациенти, понижаване на риска от затрудненията, а с това – и разноските за опазване на здравето. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР