Мащабно инженерно-геоложко и хидрогеоложко проучване започва в района на голямото

...
Мащабно инженерно-геоложко и хидрогеоложко проучване започва в района на голямото
Коментари Харесай

Започва мащабно проучване на най-голямото свлачище в странат...

Мащабно инженерно-геоложко и хидрогеоложко изследване стартира в региона на огромното свлачище към Смолянските езера. В тази активност Община Смолян ще бъде подкрепена от европейски специалисти. Общината е една от 32-те в Европа, утвърдени за приемане на подпомагане при въвеждане на положителни практики за битка с климатичните промени.

Свлачището, започващо от региона на Смолянските езера, е най-голямото в България и обгръща повърхност от 7.2 квадратни километра. Дълго е към 5.2 километра, с широчина към 1.5 км. Простира се чак до северната част на град Смолян. Регистрирано е още през 1983 година „ Затова инженерно-геоложкото и хидрогеоложкото му изследване са доста нужни. Да го картираме по метод по който да кажем в коя зона какво може да се случва. Да се откроят зоните, които са по-опасни “, сподели Марин Захариев - зам.-кмет на Смолян.

В изследването вземат участие и европейските специалисти доцент Лучия Илиева от България и инж. арх. Зузана Худекова от Словакия, които в границите на година ще работят и ще дават решения във връзка с свлачището. От общината чакат резултати още напролет.

„ След изследването ще имаме опция да отпушим капиталовите ползи на езерата, тъй като знаем, че това е огромен проблем. Да се дадат параметри къде, до какъв брой може да се строи, дали някъде ще бъде до два етажа, дали някъде ще бъде с водоплътни ями, другаде дали пък ще остане наложително канализация. Провеждали сме диалози за създаване на местна канализация и др “, сподели Захариев.

Впоследствие общината ще готви планове за стабилизиране на свлачището, с които ще кандидатства пред европейските стратегии.

На фотографията: Част от свлачището обгръща региона на фамозните Смолянски езера.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР