Мащабният ремонт на авиобаза Граф Игнатиево, който трябва да завърши

...
Мащабният ремонт на авиобаза Граф Игнатиево, който трябва да завърши
Коментари Харесай

ШОК: Ремонтът на Графа за F-16 набъбва до 1 милиард лева?

Мащабният ремонт на авиобаза " Граф Игнатиево ", който би трябвало да приключи с приемането на първите самолети от Съединени американски щати F-16 Block 70 при започване на 2025 година, не просто може да се забави, а да глътне близо 1 милиарда лв..

Компаниите, заети със строителството на пистите, ремонта на оборудванията за наземен надзор, както и на инфраструктурните звена, свързани с целия развой, са поискали ударни индексации на средствата, нужни за завършването му. Това разкрива в отговор до депутата от Демократична България Атанас Славов служебният министър на защитата Димитър Стоянов.

През лятото на 2021 година предшественикът му на поста по това време, сегашен дипломат във Вашингтон - Георги Панайотов сподели, че планът за ремонт и рационализация се бави с 6 – 8 месеца и като цяло бил „ каша ”. Панайотов тогава означи, че при калкулацията на работата е била „ забравена ” сумата от 53 млн. лв. за работа по пистата.

Към оня миг в плана бяха вложени 182,4 млн. лв., само че същинското строителство не беше почнало. Общо до момента сумата, която се влага в ремонта, е над 380 милиона, само че поради инфлацията, компаниите със подписани контракти желаят нови ставки. И не е изключено финалната линия да бъде изтеглена на към 1 милиард лв.. 

Освен това занапред следва да се подписват нови, цели 11 контракта, за останалата част от нужната инфраструктура, с цел да могат да бъдат признати новите изтребители, излиза наяве още от писмото на шефа на МО. 

Ето какво прибавя той: 

" Съществуват непредвидими опасности в икономическата и интернационална конюнктура вследствие на международната пандемия, обвързвана с разпространяването на коронавирус, неговите разновидности и войната в Украйна. В международен мащаб е налице дефицит на съставни елементи и първични материали, мощно търсене в Европейски Съюз и отвън него, както и ограничавания в потенциала, което оказва усложнение и в производството. Налице е непрекъснато повишаване на цените на сила, горива, първични материали и материали.

Несигурността и рисковете, свързани с вероятностите за напредък на инфлацията, усложненията в производството, респективно, забавянето на доставки, в това число дефицит на избрани материали и произведения, оказват въздействие върху планирането и застраховането при установяване на периодите за осъществяване на договорите. 

В тази връзка от изпълнителните са постъпили претенции за индексация на цените по подписаните контракти ". 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР