Мащабни усилия за ръчно картографиране разкриха зашеметяващия размер на незаконните

...
Мащабни усилия за ръчно картографиране разкриха зашеметяващия размер на незаконните
Коментари Харесай

Незаконните пътища унищожават горите по света

Мащабни старания за " ръчно картографиране " разкриха зашеметяващия размер на противозаконните или неофициални пътища, прокарани през горите на Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея.


Използвайки сателитни изображения, откриватели от Австралия и Индонезия мериха 1,37 милиона километра пътища - сред три и седем пъти повече от публично записаните в интернационалните бази данни пътища за същата територия. Те откриват, че в покрайнините на тези изчезнали " пътища-призраци " обезлесяването е повишено неимоверно.

Това е тревожно изобретение, направено единствено в една част на света - Югоизточна Азия, където се намират най-големите тропически гори отвън Амазония и басейна на река Конго.

То идва в миг, когато светът в действителност би трябвало да ограничи обезлесяването, с цел да реализира задачите си за запазване на биологичното многообразие и да избегне рискови сериозни точки, които могат да доведат до пагубни последствия, в случай че бъдат преминати.

" Събрани дружно, нашите констатации демонстрират, че разрастващите се, едва проучени призрачни пътища са измежду най-сериозните от всички директни закани за тропическите гори ", пишат еколога от университета " Джеймс Кук " Джейдън Енгърт и сътрудниците му в оповестения документ.

Общо на откривателите и техния екип от 210 подготвени доброволци са им били нужни повече от 7000 часа, с цел да картографират ръчно пътищата, които са могли да виждат на сателитните фотоси на Гугъл Earth на към 1,4 милиона квадратни километра земя в Азиатско-тихоокеанския район.

Анализът им разкрива голяма мрежа от пътища, пресичащи островите Борнео, Суматра и Нова Гвинея. Общата дължина на тези пътища възлиза на 1,37 млн. км - сред 3 и 6,6 пъти повече от това, което е записано в две интернационалните бази данни.

В диалог с Бенджамин Томпсън от списание Nature старши създателят на проучването Бил Лаурънс съобщи, че всеки, който добива естествени запаси като дървесина, минерали или застрашени диви животни, може да взе участие в прокарването на тези противозаконни, незаконни и неофициални пътища през гори или към този момент деградирали земи.

" Истината е, че има доста противозаконни действия ", изясни Лаурънс, биолог в университета " Джеймс Кук " в Австралия.

Въпреки че изследването не преглежда кой е виновен за построяването на тези пътища, то демонстрира, че формалните регистри съществено подценяват човешкото влияние в тези региони.

Изграждането на пътища " съвсем постоянно " предхожда загубата на гори, открива спомагателен разбор на сателитни фотоси сред 1985 и 2020 година В към 92% от 12-те изследвани фокусни зони, всяка с повърхност към 400 кв. км, близката гора е била изсечена по време на построяването на пътищата или скоро след появяването им. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР