Мащабна операция срещу нелегалното разпространение на телевизионни програми проведоха Върховната

...
Мащабна операция срещу нелегалното разпространение на телевизионни програми проведоха Върховната
Коментари Харесай

Санкции за шест кабелни оператора след мащабната акция на ГДБОП

Мащабна интервенция против незаконното разпространяване на телевизионни стратегии организираха Върховната касационна прокуратура, полицията, специалисти от Министерството на културата, на Комисията за контролиране на известията и Национална агенция за приходите.

Дейността на общо шест сдружения в София, Варна и в област Бургас е била тествана през вчерашния ден , като предмет на инспекциите е било откритото нерегламентирано разпространяване на огромен брой телевизионни стратегии без нужното единодушие на правоносителите.

По случая са формирани 6 досъдебни производства за закононарушения по член 172А, за което е планувано наказване " отнемане от независимост " до 5 години.

Дружествата са с редица актове и предупредителни протоколи, а отговорностите към страната единствено на едно от тях са в размер на 1 700 000 лева
 ГДБОП влезе и в офиси на кабелни оператори в София и Варна Обновена
ГДБОП влезе и в офиси на кабелни оператори в София и Варна

Няма данни за арестувани хора или конфискувана техника

При инспекцията е било открито разминаване сред брой клиенти и подписани контракти с крайни консуматори - над 30 000 е броят на клиентите на всички проверявани сдружения, които са получавали пиратирания сигнал.

От 17 адреса в страната (София, Варна, Бургас, Айтос) са конфискувани редица документи и компютърно-информационни данни, свързани с активността на сдруженията по отношение на даване на телевизионни стратегии и с финансовата им активност.

" Операторите " не са заявили даването на услугата - разпространяване на радио и телевизионни стратегии и брой клиенти, както и съществуването на контракти за притежавани права върху телевизионното наличие.

От полицията оповестяват, че сдруженията са изграждали компютърната инфраструктура за разпространяване на телевизионните стратегии, която не е попадала като техен актив (абонатни станции, мрежи и др.), с цел да прикрият насрещни инспекции от способени органи.

Акциите са част от тактиката на страната за засилено противопоставяне на нарушаванията на правата върху обекти на интелектуалната благосъстоятелност и извеждане на сдруженията, опериращи в областта на даването на телевизионни стратегии до краен консуматор от сивия бранш.
 Полиция блокира офиса на интернет снабдител в Бургас Обновена
Полиция блокира офиса на интернет снабдител в Бургас

В момента там тече акция на Окръжната прокуратура

От Министерство на вътрешните работи показват, че през последните две години страната ни е била извадена от отрицателния бдителен лист " Специален 301 " на Департамента по търговия на Съединени американски щати като резултат от координираните взаимните дейности сред Министерство на вътрешните работи и Прокуратура на Република България за противопоставяне на този тип незаконна активност.

Припомняме, масирани инспекции на кабелните оператори в цялата страна имаше и през лятото.

На 13 юни ГДБОП влезе в офиси на кабелния оператор " Кабел Сат Запад " в Кюстендил, Дупница, Благоевград и Гоце Делчев.

Вследствие на акцията огромна част от жителите на Гоце Делчев останаха без телевизия и интернет , което провокира митинг в града. Такива недоволства имаше и в други градове по страната .
 700 000 фенове гледат TV от сивия бранш Обновена
700 000 фенове гледат TV от сивия бранш

Проверките на кабелните оператори не престават, увери Арнаудова

По думите на юристът Емил Василев зад интервенцията на маскираните стоят корпоративни ползи .

Вътрешният министър Младен Маринвов съобщи от Народно събрание, че интелектуалното пиратство за България е сериозен проблем , с който Министерство на вътрешните работи ще се бори отсега нататък.

Говорителят на основния прокурор Румяна Арнаудова пък уточни, че 700 000 консуматори на телекомуникационни оператори са в сивия бранш . Общо 60 телевизионни български и непознати стратегии на пет кабелни оператори били популяризирани в нарушаване на Закона за авторското право и сродните му права.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР