Мащабна евакуация в центъра на Берлин за обезвреждане на бомба

...
Мащабна евакуация в центъра на Берлин за обезвреждане на бомба
Коментари Харесай

В Берлин обезвредиха бомба от Втората световна война

Мащабна евакуация в центъра на Берлин за неутрализиране на бомба от Втората международна война. Операцията засегна 10 хиляди души и наруши съществено транспортния трафик. След следен гърмеж градът се върна към естествения си темп.

Евакуация на 10 хиляди души в радиус 800 метра от централната железопътна гара на Берлин предшестваше отстраняването на детонатора и последвалия следен гърмеж на 500-килограмова английска бомба. В рисковата зона попаднаха жилищни домове, министерства, най-малко две детски градини и музеи. Частично бяха затворени университетската клиника Шарите и военна болница. Влаковете не спираха на централната гара, нарушено бе придвижването на рейсове и трамваи. Трафикът на летище Тегел на разстояние седем километра не беше обиден, само че идващите самолети трябваше да заобикалят рисковия регион.
Констанце Даслер - говорителка на немската полиция: От девет сутринта сътрудниците ми обикалят улиците, звънят по къщи и жилища и приканват хората да изоставен рисковата зона.
Бомбата беше открита в сряда при строителни работи на Хайдещрасе, нужда от неотложно неутрализиране не е имало.
Аиша - туристка от Дания: Туристи сме от Дания и не бяхме осведомени от уеб страницата, че ще бъдем евакуирани. Разочаровани сме, бързаме да си вземем нещата и да напуснем. Поне два пъти чукаха на вратата да излизаме.
През последните две години неутрализиране на английски бомби наложи всеобщи евакуации в Хановер и Аусбург, всякога на 50 хиляди души. Аналогична интервенция имаше и в Кьолн през 2015-та, а през 2011-та половината от популацията на град Кобленц трябваше да напусне домовете си поради две бомби в коритото на река Рейн. Трима сапьори починаха при неутрализиране в Гьотинген през 2010.

Повече от 70 години след края на войната в Германия се откриват годишно по 2 хиляди тона неизбухнали бомби и боеприпаси.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР