Машинното гласуване категорично доминира в предпочитанията на избирателите за начина,

...
Машинното гласуване категорично доминира в предпочитанията на избирателите за начина,
Коментари Харесай

Машината победи хартията – близо 65% я предпочетоха

Машинното гласоподаване изрично господства в желанията на гласоподавателите за метода, по който да упражнят правото си на избор. Това сочат данните от екзит пола на проучвателен център „ Тренд “.

64,2% от гласувалите жители са дали своят вот машинно, а едвам 35,8 са избрали да го създадат с хартиена бюлетина. От „ Тренд “ категорично прецизираха, че анкетата е правена единствено в секции, където е имало опция и за двата типа гласоподаване.

Хартиената бюлетина бе върната в изборния оборот със взаимните старания на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, които опазиха решението си за това с правото на гласоподавателя самичък да взема решение кой метод избира. Това се трансформира в мотив за яростни борби и съществена разграничителна линия сред партиите в 48-ото Народно заседание. И докара на трите партии прозвището „ Хартиената коалиция “.

За техните електорати, наподобява, това е имало смисъл, тъй като съгласно проучването на " Тренд " Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи са единствените две партии, чиито гласоподаватели са предпочели хартията. Гласоподавателите на ПП-ДБ в най-голяма степен са предпочели да гласоподават на машина - 83%. 

Според мнозина наблюдаващи, изборни специалисти и членове на секционни комисии връщането на смесеното гласоподаване е предизвикало извънредно доста неудобства, безпорядък и неточности в протоколите. Подобна бе и обстановката през април 2021 година, когато още веднъж имаше избор сред хартия и машини. 

По-младите гласоподават за ПП-ДБ, най-възрастните - за Българска социалистическа партия. Това в най-общи линии е профилът на гласоподавателите за обособените партии и обединения. 62% от гласоподавателите на Българска социалистическа партия са над 60 години, а измежду над 70-годишните левицата е първа политическа мощ. Близо една трета от всички дали своят вот сред 18-29 години са дали своят вот за обединението ПП-ДБ, сочи още проучването на " Тренд ".

Половото систематизиране сред партиите е относително отмерено разпределено. Единствено за " Левицата " са дали своят вот преди всичко дами - 60% от всички гласоподаватели на новата лява коалиция, която обаче не получи задоволително гласове за влизане в Народното събрание. 

С най-голям учебен статус са електоратите на ПП-ДБ и „ Възраждане “ – надлежно 57% и 53% от гласоподавателите им са висшисти.

Над 80% от гласоподавателите са повторили вота си на тези избори спрямо предишните през октомври 2022 година Голям отлив на доверие обаче се вижда при " Продължаваме промяната ", които са изгубили 25% от миналогодишните си гласоподаватели. 

17% от българите са решили за кого да гласоподават в последните няколко дни преди изборите. 

Една четвърт от гласоподавателите на ПП-ДБ живеят в столицата. Близо половината (47%) от симпатизантите на ГЕРБ са от регионалните градове. 77% от електората на Движение за права и свободи живеят в селата, демонстрира още изследването на " Тренд ". 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР