Машинното гласуване е излишен разход на енергия, но предсрочни избори

...
Машинното гласуване е излишен разход на енергия, но предсрочни избори
Коментари Харесай

Член на ЦИК: Машинното гласуване е излишен разход на енергия

Машинното гласоподаване е непотребен разход на сила, само че предварителни избори няма да има. Това разгласи членът на ЦИК и избирателен специалист Димитър Димитров пред bTV.
Още по тематиката
Според него се внушава на обществото, че машинното гласоподаване е по-добро от хартиения му аналог.

Относно поправките в изборните протоколи, за които водачът на " Изправи се.БГ " Мая Манолова твърди, че са знак за операции, той счита, че неточности се позволяват, само че при предаването на изборните бумаги те се почистват.

Димитров счита, че при машинното гласоподаване също е допустимо да се позволяват неточности.

" Това, което излиза като протокол е една огромна и дълга лента като касова записка, в която машината отразява числата, свързани с избора на всеки един, който е дал своя вот. От там нататък тя би трябвало да бъде пренесена в този си тип и данните да се запишат в протокол. Тази лента не е избирателен резултат. Резултат е протоколът, който е подписан от всички членове на СИК ", изясни Димитров.

Той предизвести, че в многомандатните региони лентата от машината ще бъде доста дълга и данните от нея би трябвало доста деликатно да се придвижват в изборните протоколи.

" Машината не дава краен резултат. Тя дава - 2 гласа за единия претендент, три преференции и така нататък Вариантът, който се внушава, е сеене на незнание. Аз постоянно съм бил срещу машинното гласоподаване - това е непотребен разход на сила. Ако една партия желае да ръководи, все едно коя е тя, би трябвало да има 11 хиляди доверени члена, които да изпрати във въпросните комисии (СИК). Ако представителите им са некомпетентни, по какъв начин тогава имат искания да ръководят цялата страна? ", сподели Димитров.

Според него би трябвало да се намерения и за възрастното население на страната, което би се затруднило да упражни вота си машинно. Той добави, че машината не разрешава подаването на недействителна бюлетина.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР