Машинно гласуване не се произвежда в избирателни секции в страната

...
Машинно гласуване не се произвежда в избирателни секции в страната
Коментари Харесай

Най-важното, което трябва да знаем за местния вот на 29 октомври

Машинно гласоподаване не се създава в изборни секции в страната с по-малко от 300 гласоподаватели

На 29 октомври предстоят локалните избори в страната. На тях ще избираме общински съветници, кметове на общини, кметове на региони в София, Пловдив и Варна и кметове на кметства. На локалните избори не се образуват секции и не се гласоподава в чужбина. 

За локалния избор ще бъдат нужни 9082 машини и ще бъдат разпечатани към 20 млн. хартиени бюлетини. Към момента секциите за гласоподаване за локалния избор, в това число преносимите, са 12 089, сподели зам.-председателят и представител на Централната изборна комисия (ЦИК) Росица Матева тази седмица и посочи, че броят им не е финален, защото следва разкриването на секции в лечебните заведения, местата за задържане и домовете за възрастни хора до 48 часа преди началото на вота. 

Кой има право да гласоподава

Право да гласоподават имат български жители, които са навършили 18 години, не са сложени под забраняване и не изтърпяват наказване отнемане от независимост, според Изборния кодекс. Право на глас имат и български жители с адресна регистрация по непрекъснат и по сегашен адрес на територията на страната най-малко шест месеца преди изборния ден.

Условието е най-малко единият от адресите да е на територията на съответната община или кметство, където ще гласоподават. При гласоподаване по сегашен адрес е належащо гласоподавателят да е декларирал желанието си до 14 октомври пред съответната община или кметство.

Право да гласоподават в локалните избори имат и жители на страна членка на Европейски Съюз, които не са български жители. Те би трябвало да имат навършени 18 години, да не са сложени под забраняване и да не изтърпяват наказване отнемане от независимост, да имат статут на дълготрайно или непрекъснато пребиваващи в България, заверен с годен документ, да не са лишени от правото да гласоподават в страната членка, на която са жители. Адресът им на престояване на територията на страната би трябвало да е годен минимум шест месеца преди датата на изборите. Освен това те би трябвало да са подали декларация в общинските администрация по адреса на престояване не по-късно от 18 септември или да са вписани в изборните описи по адрес на престояване. 

Българските жители с двойно поданство, които нямат сегашен адрес отвън страната, могат да гласоподават в локалните избори, в случай че дават отговор на изискванията в Изборния кодекс. 

С хартиена бюлетина или с машина – по какъв начин гласуваме 

На идния избор, съгласно последните промени в Изборния кодекс (ИК), гласоподавателят самичък ще избира по какъв начин да гласоподава - с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласоподаване. Машинно гласоподаване не се създава в изборни секции в страната с по-малко от 300 гласоподаватели. 

Машинен избор не може да бъде извършен при гласоподаване с преносима изборна кутия, в изборни секции в лечебни заведения, домове за остарели хора и други профилирани институции за даване на обществени услуги, както и в изборни секции на плавателни съдове под българско знаме.

Гласуването с бюлетина за машинно гласоподаване е равностойно на гласуването с хартиена бюлетина. Този, който е избрал да гласоподава с бюлетина за машинно гласоподаване, не може да гласоподава с хартиена бюлетина.

Хартиената бюлетина и бюлетината от машинно гласуване 

Бюлетината от машинно гласоподаване е идентична с хартиената бюлетина – те наподобяват по еднакъв метод. 

Най-дългите бюлетини (хартиени) са за Столичната община - 60 см, и това е тази с общински съветници и за кмет, сподели заместник-председателят и представител на ЦИК Росица Матева на брифинг тази седмица.

Втора по дължина е бюлетината за общински съветници на Община Варна, сподели Матева. Тя изясни, че най-широки са бюлетините за общински съветници, а за кмет на община ще бъдат малко по-тесни. Най-тясна е бюлетината за кмет на кметство, като дължината е друга според от записаните листи, добави тя. Най-дългото название на локална коалиция е в Димитровград - 318 знака, уточни Матева. 

В страната ще се гласоподава с четири разнообразни метода на изписване и проявление на екраните и на бюлетините с машина, изясни Матева. Тя посочи, че това са машини, с които ще се гласоподава в към 70 секции на територията на Столичната община. 

С машина с бюлетини за кмет на община, кмет на регион и общински съветници ще се гласоподава единствено в София, Пловдив и Варна, уточни Матева. Тя сподели по какъв начин ще протече машинният избор на демонстрационните устройства. 

Избирателят слага картата, пресъздава се дисплеят, в който се демонстрират бюлетините, за които ще има право гласоподавателят в тази секционна изборна комисия да гласоподава. Той би трябвало да маркира своя избор по този начин, както, заставайки пред секционната изборна комисия би трябвало да съобщи за кои избори желае да гласоподава, с цел да му бъдат откъснати бюлетини, по този начин тук би трябвало да съобщи своето предпочитание. През бутона " обзор " ще му се пресъздава на екрана какъв избор е направил - за кои избори да гласоподава, с връщане обратно може да се върне и да поправя своя избор, изясни Матева, предава Българска телеграфна агенция.

По думите ѝ първо се пресъздава бюлетината за общински съветници. Тя ще се прелиства с бутона " идната страница ". Ако гласоподавателят маркира съответната партия или коалиция, става деен дисплеят, на който могат да се маркират и преференциите, в случай че гласоподавателят желае да гласоподава за избран претендент, след което се минава към идващ избор. Визуализира се бюлетината за кмет на община. След като направи своя избор, минава към идващия тип избор, уточни Матева. 

Накрая гласоподавателят натиска бутона " обзор ". Тук се демонстрира какъв избор е направил в изборите, за които е декларирал, че ще гласоподава. Ще се изписват имената на партиите, обединенията и претендентите, за които е решил да гласоподава. Той може още веднъж да промени избора си, сподели Матева. 

Тя изясни, че бюлетините ще се отпечатат най-после, откакто гласоподавателят към този момент е натиснал бутона " Гласувай ". Те ще се разпечатат поредно една след друга. Росица Матева прикани гласоподавателите да не дърпат бюлетините от машините, а да изчакат звуковия сигнал от машината и тогава да ги вземат от устройството. Избирателят следва да ревизира своя избор, че е подобен, какъвто е направил, и е отпечатан върху бюлетината, след което да ги сгъне, да ги подаде на СИК, с цел да сложат щемпел върху бюлетината от машинно гласоподаване, и по-късно да ги пусне в кутията за бюлетини от машинно гласоподаване, сподели Матева. Тя означи, че в СИК ще има единствено две кутии – една за бюлетините от вота на хартия и една за тези от машините. След като се запълни една от тези кутии, тя ще бъде заменена с нова от СИК, посочи Матева.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР