Мъртво море изчезва, оставяйки хиляди карстови дупки, които постепенно унищожават

...
Мъртво море изчезва, оставяйки хиляди карстови дупки, които постепенно унищожават
Коментари Харесай

Мъртво море изчезва, оставяйки хиляди дупки

Мъртво море изчезва, оставяйки хиляди карстови дупки, които последователно унищожават живата и туристическа атмосфера на крайбрежието.

Мъртво море, което в действителност се явява езеро, е съвсем 10 пъти по-солено от океана и се намира в най-ниския сектор от сушата на Земята. През последните няколко десетилетия на бреговата линия се появяват дупки.

Днес съществуват повече от 3000 карстови дупки на брега на Мъртво море, оповестява ABC News. Дълбочината на някои от тези кратери е еквивалентна на осеметажна постройка. Гидон Бромбърг, израелският шеф на EcoPeace за Близкия изток, споделя, че „ тези дупки се явяват директен резултат от несъответствуващото и нерационалното потребление на водните запаси в района “.

Мъртво море се „ ограбва “ с 2 милиарда галона вода всяка година заради приключване на вода от главния източник на вода в езерото – река Йордан. Добивът на потребни изкопаеми от Мъртво море също способства за изгубването на плътната и солена вода.

© Foeme

2 милиарда галона вода водят до намаляване на равнището на водата в Мъртво море приблизително с един метър всяка година (или общо с 30 метра от 1970 година до сега). Във връзка с това бързо намаляване на нивото на водата пропаданията са неизбежни, установяват учените.

Някои ями се образуват с течение на времето, до момента в който други се появяват безусловно незабавно. Земетресение или пороен дъжд могат да провокират проваляне на пресушените области.

Много от в миналото шумните туристически плажове в този момент са пусти заради нестабилните условия. 300-метров сектор от крайбрежния път бил закрит през февруари заради проваляне, и може да отнеме сред 6 и 12 месеца за възобновяване на вредите.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР