Мартин Томов е на 35 години, строителен инженер по образование.

...
Мартин Томов е на 35 години, строителен инженер по образование.
Коментари Харесай

Мартин Томов-кандидат за депутат от Български възход в Благоевград: Предстои ни важен избор: Имаме нужда от хора, които не влизат в политиката, водени само и единствено от личния си интерес

Мартин Томов е на 35 години, строителен инженер по обучение. Израснал е в Благоевград, след което прекарва малко над 10 години в София - първо учи, след което живее и работи там, както в областта на тясната му компетентност, по този начин и в посока развиване на личен бизнес. Връща се в Благоевград преди 3 години.

Като индивидът Мартин Томов ли ще отговаряте на въпросите в това изявление или като политикът Мартин Томов?

Аз не съм политик и не мисля, че в миналото ще се възприема като подобен. Аз съм просто човек и жител, с гражданска позиция, който виждайки многото неща, които не са наред в нашето общество, желае да направи каквото е по силите му нещата да станат по-добри - с експертиза, с хъс и предпочитание, с воля, с това, че разбирам какви са действителните проблеми на хората.

Защо политика и за какво в този момент?

Политиката несъмнено не е единственият метод човек да се бори животът на хората към него да стане по-добър, само че тя е доста значим фактор. Там се основават законите, там се подсигурява спазването и използването им. Политиката сега е непокътната територия на “професионални ” политици, хора, за които не съществува живот отвън политиката. Резултатът е забележим за всички - връзката сред политиците и хората и техните действителни проблеми е изцяло скъсана. Това би трябвало да се промени, нужни са ни хора, които да не възприемат влизането в политиката като върха в кариерата си или най-сладката работа, която в миналото ще имат, и един път попаднали там - да не губят връзката си с жителите. Това е нужно повече от всеки път в този момент.

Защо избрахте групировката на Стефан Янев? С какво ви завоюва “Български напредък ”?

Стефан Янев в персонално качество ме завоюва таман с това, че не е политик, че е човек, за който типичните политически игри са отблъскващи и че при него го няма присъщото в политиката противоречие сред думи и каузи.

Привлече ме това, че се дава приоритет на неща, които и аз самият считам за сериозно значими - да вземем за пример демографската рецесия, образованието, възстановяване работата на администрацията. В началото ме притегли той като персона, след това се срещнах и събрах и с доста съидейници, с които сме дружно в това.

Обявихте една персонална идея, обвързвана с възрастните хора, с която се ангажирате, разкажете повече за нея? Какво Ви предизвика да се спрете навръх нея?

Обезлюдяването е проблем, с който всички сме наясно, само че който се очерта още по-остро пред мен откогато се върнах в Благоевград. Самият Благоевград е обезлюден, тъй като хората го напущат в посока София и чужбина, а в близките села ситуацията е още по-страшно.

Липсват обикновени неща от първа нужда - като достъп до здравни услуги, липсват и средства за прехранване. За доста хора, изключително по-възрастните е непостижимо, както да би трябвало да пътуват до града, с цел да ги види доктор, по този начин и да си заплащат медикаментите - тъй като здравната каса покрива приблизително едвам една трета от цената им.

В резултат доста хора са принудени просто да преустановяват лекуването си. Това, съгласно мен е неприемливо и въпреки че несъмнено не е по силите на един човек да го промени, това, което мога да върша самичък и още в този момент, е да отстранявам от възнаграждението си една сума в размер на 1000 лева, с която да се оказва помощ на хора в потребност да закупуват медикаментите си. Един човек не може да реализира доста, само че се надявам образецът ми да бъде последван и фокусът върху казуса да докара и до разрешаването му.

Говорихте и за неналичието на фрагменти в IT бранша и една концепция, която планирате да реализирате в партньорство с компании от тази сфера. Кажете освен това и за това.

Въпреки динамичното развиване на IT бранша в България през последните години работещите в него също срещат спънки.През последните 10 години IT секторът се удвои, достигайки 70 000 души и дава към 3.5 на 100 от Брутният вътрешен продукт на българската стопанска система, само че и там има проблеми и главния е неналичието на фрагменти за работа.

Това разбрах от срещи с хора в тази сфера,в която бизнес развива и моят другар Методи Ерделски, с който се обединихме към една концепция, която доста се надявам, че ще бъде едно положително начало за справяне с този проблем най-малко в Благоевград и региона.

Много е значимо несъмнено, да успеем да притеглим още ИТ компании към нея, с цел да разтеглим обсега. Самата концепция е елементарна, само че имам вяра, че ще даде добавена стойност - от време на време ще организираме конкурс за надарени хора, които желаят да работят в ИТ сферата, а най-хубавите от тях ще получат средства, с които да покрият образованието си и на процедура да стартират да работа. Така, от една страна оказваме помощ на тези, които желаят да се развиват, а въпреки това на самите ИТ компании, които ще получат подготвени, подготвени фрагменти.

Какви са Вашите упования и прогнози за идните избори? Какви са разновидностите за следизборна коалиция?

Нямам точни прогнози, доста е мъчно да се плануват резултатите, тъй като виждате, че и самите организации, които се занимават професионално с това, дават разнопосочни и прекомерно разнообразни прогнози.

Това, което предвиждам сигурно е, че “Български напредък ” ще бъде част от идващия парламент. Вярвам в това и съм сигурен, че имаме какво да дадем в посока справяне с рецесията, в която се намира страната ни.

Колкото до следизборните обединения, тук въпросът е по-сложен. Ясно е, че нито една политическа партия няма да може да ръководи сама и ще би трябвало да има разговор в тази посока.

Ние, от “Български напредък ” не сме спирали да приказваме, че сме отворени за диалози, за търсене на вероятен метод за справяне със обстановката в България, само че не и непременно. Има граници, които няма да бъдат прекрачени, има взаимни отстъпки, които не трябва да се вършат, единствено и единствено да участваш в ръководство.

Всичко е въпрос на правила и на разговор, както към този момент споделих. Така че, доста мъчно е да кажа в този момент, каква ще е бъдещата коалиция. Според мен, никой към момента не може да каже, всичко, което се приказва в този момент, може да се окаже нечиста сделка.

Притеснявате ли се от ниската изборна интензивност, която се чака? Какво би трябвало да схванат гласоподавателите, което да ги накара да бъдат дейни и да отидат до урните в неделя?

Да, това е проблем, който тормози всички, ниската изборна интензивност и апатията на хората заема застрашителни размери и видяхме резултата - четири пъти парламентарни избори в границите на година.

Ако политическите претенденти в допълнение обезкуражат гласоподавателите, това би било по-лошият сюжет. Това ще създаде още веднъж един парламент с огромен брой политически участници, които мъчно ще реализират единодушие, мъчно ще изградят обединения и ръководещо болшинство. Това би забавило процесите на политическа промяна и справяне с рецесиите, а не би ги ускорило.

Хората би трябвало да схванат, че само с интензивност и практикуване на правото им на глас, могат да влияят на това, което се случва в страната. Друг метод просто няма.

Ако ние, не успеем сами да осъзнаем значимостта на гласуването, нищо няма да се промени. Ще продължим да буксуваме на едно място, ще вършим избори, след избори и обстановката ще става все по-трудна за всички.

Призовавам хората, да излязат в неделя и да упражнят правото си на глас, тъй като това им дава правото, по-късно да търсят сметка и отговорност на тези, които ще отидат в Народното събрание и ще са ангажирани с тяхното бъдеще. Всеки един глас е значим. Не ги приканвам да гласоподават за съответна политическа групировка, а просто да гласоподават, по отношение на своите преценки, тъй като това е значимо.

Предизборна обява! Купуването и продаването на гласове е закононарушение.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР