Мартин Грийнфийлд, оцелял от Холокоста, чиято империя за поръчкови костюми

...
Мартин Грийнфийлд, оцелял от Холокоста, чиято империя за поръчкови костюми
Коментари Харесай

Почина световноизвестен шивач, оцелял от Холокоста

Мартин Грийнфийлд, оживял от Холокоста, чиято империя за поръчкови костюми е включвала американски президенти и известни персони, умря на 20 март на 95-годишна възраст, съобщи Агенция Франс Прес.

Считан за един от най-хубавите шивачи в Съединени американски щати, той има вяра, че облеклото е избавило живота му.

From fixing Nazi shirts to America's greatest tailor: Martin Greenfield dies aged 95 after fitting SIX presidents as well as celebs such as Lebron James and Frank Sinatra - after learning to sew as a teen prisoner in Auschwitz
— Daily Mail Online (@MailOnline)
Грийнфийлд е роден през 1928 година в Павлово (тогавашна Чехолсовакия) с името Максимилиан Грюнфелд в фамилията на евреи. Като младеж е изпратен в Аушвиц, където му е предоставено да пере облеклата на пазачите. След като е пребит за това, че инцидентно раздира ризата на нацист, той я поправя и я носи под униформата си до края на престоя си в концлагера, където неправилно я одобряват за знак за специфични привилегии.

" Денят, в който за пръв път облякох тази риза, беше този, в който разбрах, че облеклата имат мощ ", написа той в записките си " Мярка за мъж: От оживял в Аушвиц до президентски шивач ".

След успеха над Германия Грийнфийлд получава своята независимост. По-късно шивачът прави костюми за американския президент Дуайт Д. Айзенхауер, който управлява съюзническите войски по време на Втората международна война.

Murió Martin Greenfield
— La de hoy Querétaro (@LDHQro)
На 19-годишна възраст Грийнфийлд се качва на транспортен съд за Ню Йорк единствено с 10 $ в джоба си. В рамките на няколко седмици той трансформира името си и си намира работа във фабрика за облекла в Бруклин. Три десетилетия по-късно, през 1977 година, той купува фабриката, преименува я на свое име и продължава да я трансформира в институция в Ню Йорк.

Ръчно ушитите от него костюми се трансформират в знак на статус, а измежду настойниците му са кино, музикални и спортни звезди като Франк Синатра, Пол Нюман, Мартин Скорсезе, Леонардо ди Каприо, Майкъл Джексън, Коби Брайънт и мафиотът Майер Лански.

Бизнесът му облича и шестима президенти, в това число Барак Обама, Доналд Тръмп и Джо Байдън.

HBO подписва контракт с него за направата на облеклата в жанр 20-те години на предишния век за престъпната драма " Boardwalk Empire " и следват други телевизионни и кино контракти.

Joaquin Phoenix as The Joker
— Skip_Bolden
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР