Мартин Димитров се занимава с реклама и комуникации от 20

...
Мартин Димитров се занимава с реклама и комуникации от 20
Коментари Харесай

ГЕРБ не е партия, а замаскирана администрация - по образа на БКП

Мартин Димитров се занимава с реклама и връзки от 20 година, има над 100 награди за работата си. Член е на "Да, България! "

Г-н Димитров, като рекламен специалист по какъв начин оценявате днешните шансове на премиера Борисов да опакова и да продаде себе си на българските площади, в Европа, на американците и на Путин? При това - по едно и също време и преференциално?

Ще върна лентата малко обратно. Той се беше опаковал и продал добре след раздялата с Цветанов. Всъщност той размени Цветанов с джипка и митологизира облика си в едно високопроходимо странствуване към нашия разцвет. Ние си седим и си приказваме, той през това време пътува, работи и обезпечава благоденствието ни. В европейски проект пък си беше извоювал една самостоятелност от вида на Ценко Чоков (става дума за скандалния кмет на с. Галиче - бел. ред.): периферен човек със характерен натюрел, който е генерално благонадежден – постоянно е предан, не пита и приема абсолютно непознатите позиции. Коронавирусът пропука тази негова обвивка, тъй като той реши да вземе повече власт и да авторитаризира обстановката благодарение на доближените си медии.

Те не схващат доста от фини опаковки.

Те не схващат, само че са доста и стигат до огромна аудитория. Борисов - на теоретично наличен език, приказва цялостни нелепости и това още повече го раздалечава с площада, от който той в действителност е избягал.

От един хипотетично негов диалог стана ясно, че той гледа много снизходително на европейските политици, които другояче потупва по рамената.

Това е типичен балкански тарикатлък на байганьовско равнище. Не бях сюрпризиран нито от тона, нито от думите му. Не съм сигурен дали Борисов взе участие в какъвто и да е разговор с Европа. Той по-скоро е слушател и реципиент.

Създава се усещане, че най-малко в ЕНП са удовлетворени от тази режисура – Борисов нито е Качински, нито е Орбан - не се зъби и основава комфорт на политическото си семейство, а България, Унгария и Полша са трите точки с най-остри сигнали за корупция и неспазване на върховенството на закона. Една по-рязка позиция на ЕНП би ли ускорила възможната оставка на държавното управление?

Не мога да преценява дали Борисов въобще има опция за действието оставка. За разлика от обстановката при Орешарски, в този момент е по-сложно, поради външнополитически фактори, задкулисието, плюс цялата администрация на ГЕРБ, която няма опция на Борисов.

Общата администрация на ГЕРБ се пресмята на над половин милион индивида.

Толкова. ГЕРБ не е партия в класическия смисъл на думата, това е администрация, маскирана като партия. Както беше Българска комунистическа партия едно време.

Предстои Борисов да се опакова за продажба пред двата най-големи политически павилиона в света – американският и съветският, а по средата ще застане наличието на газовата тръба, наричана от него „ Балкански поток “. На кого ще заложи той – на Тръмп или на Путин?

Борисов се е самозаблудил, че може да играе тази игра, а тя е доста комплицирана. С тарикатлъците от Брюксел няма да му се получи.

Очаквате ли от тази посока да пристигна развръзката на политическата рецесия у нас?

Външнополитическите фактори са значими, само че заради спецификата на мафиотско-олигархичния ни подтекст не знам кое ще надделее.

По отношение на съветския фактор, по какъв начин си обяснявате държанието на част от родните антикомунисти, които демонстрират здрав догматизъм и считат, че тъкмо Борисов пази България от московските зависимости?

Отговорът ми е по-скоро информационен. Борисов зорлем направи Радев фактор в политиката. И това стана вследствие на елементарна нелепост. А президентството беше мечтаният златен венец в кариерата на премиера. Нещо, което към този момент няма по какъв начин да се случи.

Как в средите на относително интелигентни хора се задържат мантрите, че Борисов ни пази от Москва, и че ГЕРБ е дясна политическа мощ?

Не съм вярвал, че първата и извънредно банални опорна точка, апропо позната ни от практиките на националсоциализма, ще мине толкоз елементарно.

Национализациите, унищожаването на частни бизнеси, повдигането на налози и увеличението на администрацията признаци за дясна политика ли са?

Това са народняшко-криминални дейности. Но явно са съумели да втълпят на някои хора, че фактически ни пазят от комунистите. И че опция няма.

Какво ще кажете за безплатните последователи на ГЕРБ?

Борисов сътвори едно царство на угодия, в което всички да се усещаме почти окей. И да се съизмерваме със самите себе си, а не с останалите нации и страни.

Как тъкмо ГЕРБ закриляше бизнеса през последните 11 години?

За присъединяване в публичните поръчки критериите са малоумни. А това въздейства доста на действителната стопанска система. Вместо всички да вършим положителни планове и да развиваме пазара, щем не щем му образуваме дъмпинг. Ярък образец за некадърно ръководство.

Некомпетентността е едната страна на нещата. В журналистическите среди обществена загадка е, че рекламният пазар, от който зависи оцеляването на медиите, е монополизиран за политическа приложимост – малките екрани, да вземем за пример.

Не е доста комплицирано, тъй като те са единствено две. Въпросът е дали са самостоятелни.

С риск да прескочим в зоната на пиара, да огледаме още веднъж рекламните опаковки. Докато Борисов играе Батман, Гешев се превъплъщава в Левски, Линкълн и Божия инструмент. Как наподобяват тези похвати в очите на рекламния специалист?

Съвсем друго е при двамата. Гешев, за разлика от Борисов, няма потребност да се продава. Той е назначен там и няма държанието на човек, който желае да акумулира или да резервира избрани гласове. Гешев не се държи като избираем, а като определен. Не знам кой го е посъветвал по отношение на каскетния облик, само че откакто стана основен прокурор, той, дружно с каскета, си поръча нова суперскъпа кола и се реалокира в първокласен държавен дом. Тоест - за малко време се опита да покрие всички дефицити, които явно е имал. Човек, който желае да го изберат, не си купува кола за 200 000 лева, а за 60 хиляди. Общото сред Борисов и Гешев е, че и двамата се движат по дребните обитаеми места, в търсене на хибриден национален облик. Иначе това, което прави Гешев, би следвало да го прави Министерство на вътрешните работи.

Като стигнахме до Министерство на вътрешните работи, митингът видя странни надписи на британски по някои полицейски одежди, които в превод звучат по този начин: "Един изстрел. Един погубен. Аз вземам решение. Никакви скрупули! ". Това полицейска връзка ли е?

Това демонстрира тотална съсипия и безконтролност в самото министерство. Чух, че била самодейност на хора от полицията, които по този метод се разпознавали между тях.

Някакво вътрешно общество във вътрешното министерство?

Да. Не бих се учудил да е най-обикновена кретения. Според министър Терзийски, това били подготвителни униформи, а главните били на пране. Усещането е за паравоенна мощ, не за национална сигурност.

Обикновено когато в залата стане шумно, Доган и неговият прикрит център на властта бързо се скриват зад завесата. Сега още веднъж името му стартира да заглъхва по улиците.

Да, това е казусът на обществото да приоритизира.

Още Радичков разсъждаваше върху казуса за монологичността на българина. В обществото през днешния ден разговорите от монолози ли са формирани?

Борисов е мощно монологичен човек. Седи с тил към нас и ни оповестява своите решения. Именно поради това си държание, той пропусна опцията за разговор. Протестът също не води разговор с него, тъй като има доста ясни условия.

Разговора води: Емил Янев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР