Депутатът от Демократична България Мартин Димитров отправи питане към министъра

...
Депутатът от Демократична България Мартин Димитров отправи питане към министъра
Коментари Харесай

Синдиците събират до 10% от масата по несъстоятелността в КТБ

Депутатът от „ Демократична България ” Мартин Димитров насочи запитване към министъра на финансите в оставка Кирил Ананиев за КТБ. Той желае обществото да получи настояща информация за събраните средства в масата на несъстоятелността на КТБ. Той твърди, че от есента на 2018-а няма детайлна информация какво се случва с КТБ.

 

" От време на време се подава някаква информация, само че без разбивка, без диференциация. Така човек не може да се ориентира. " показа особено за " БАНКЕРЪ " Мартин Димитров. Той се ангажира с прогнозата, че ще бъдат събрани не повече от 10% от масата по несъстоятелността, която в началото беше сметната на към 5 милиарда лв..

Според Димитров във финансовото ведомство

грижливо крият тази информация.

Той се е домогнал до такава с запитване по Закона за достъп до социална информация преди време, само че в този момент е решил да направи това по формален парламентарен път. Очаква до седмица да се престрашат да му отговорят.

През март се навършиха 3 години, откогато бяха дефинитивно признати измененията в Закона за банковата неплатежоспособност (обн. Дъждовни води, бр. 22 от 13.03.2018г.). Очакванията бяха за бързо и значително възстановяване на събираемостта на източените средства от КТБ АД (н) в така наречен „ маса на несъстоятелността ”. При разискването на законопроекта в Народното събрание, самите синдици на банката обявиха, че след тези промени чакат да бъдат събрани

най-малко 1.4 милиарда лева в допълнение.

Последното кореспондира и с предстоящата от финансовия министър Ананиев събираемост от 30-35% от активите на банката преди специфичния контрол, което той е коментирал още през 2015 година.

„ Към това показах песимистичност поради неналичието на без значение интернационално следствие от компания, профилирана в следене и възобновяване на източеното при банкови банкрути и неразбираемите критерии и асортимент на оспорените от синдиците цесии и прихващания след налагане на специфичния контрол над КТБ АД (н) ”, напомня Димитров.

Той цитира също и уверенията на Министерство на финансите, че ангажиране на сходна интернационална проверяваща компания за търсене и връщане на източените средства „ не е нужно “, защото страната, МФ и синдиците

имали задоволително запас

да реализират положителни резултати, съизмерими със междинните в сходни случаи.

В отговор на Министерство на финансите по заявление по ЗДОИ У-ЗДОИ-35/13. 09. 2018 година, т. 5 излиза наяве, че размерът на средствата, събрани в интервала от 1 март 2018 година до 31 август 2018 година е едвам 4 743 140.59 лева, включително суми посредством самостоятелно и универсално наложително осъществяване и реализация на активи посредством осъществяване на програмата за осребряване.

Депутатът пита на какъв брой възлиза масата на несъстоятелността на КТБ към 01 март 2021 година и от какви активи се състои? Колко е тя към началото на март? Какъв е общият размер на събраните от синдиците средства от края на август 2018-а до април тази година?

Министър Ананиев ще би трябвало да каже и какъв е размерът на

оценените като несъбираеми заеми

и какъв брой са средствата, събрани от осъществяване против обезпечения по просрочени заеми, отпуснати от КТБ АД (н).

Депутатът пита също по този начин кои критерии са водещи при преценката, по отношение на кои субекти и кои покупко-продажби предпочитано да се приложат новите пълномощия на синдиците, да вземем за пример - размер на вземането, тип на вземането, съществуване и размер на поръчителство и др.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР