Мартин Божанов - Нотариуса, чието убийство на 31 януари отприщи

...
Мартин Божанов - Нотариуса, чието убийство на 31 януари отприщи
Коментари Харесай

Мартин Божанов - Нотариуса 3 месеца е бил следен и подслушван, но нямал опашака в нощта на убийството

Мартин Божанов - Нотариуса, чието ликвидиране на 31 януари отприщи разкрития за въздействието му в правосъдната власт, е бил следен със специфични разследващи средства 3 месеца преди гибелта си.  Освен че телефоните на Божанов са били послушвани, той е бил и проследяван. По време на самото ликвидиране обаче той е бил без " опашка ", защото по принцип " обектите " не се наблюдават непрестанно.

Тепърва СРС-тата ще се трансформират във материални доказателства и ще бъдат приложени по делото, което Софийската градска прокуратурата води против Божанов от предходната пролет. То е формирано по станалата към този момент прословута информация от ГДБОП за Нотариуса и се води за проведена незаконна група за имотни измами и пране на пари. Точно по това дело прокуратурата разгласи наскоро, че Божанов е бил на път да се трансформира в обвинен, само че убийството му е попречило на това.

Прокуратурата надали ще извлече доста от телефонните диалози и срещите на Божанов, защото се допуска, че той е бил наясно, че е наблюдаван и подслушван. Говоренето по телефона през разнообразни онлайн приложения също попречва подслушването.

Със или без СРС-тата обаче по делото е потвърдена връзката на към този момент някогашната районна прокурорка на София Невена Зартова с Божанов. Срещу нея има 17 очевидци, в това число и чиновници на прокуратурата, както и такива с загадка идентичност. По време на чуването в специфичната парламентарна комисия предходната седмица Зартова отхвърли да е обвързвана с Божанов.

Тя обаче призна, че той е бил на прием на Районната прокуратура. " Не беше прием, а едно импровизирано събиране отвън София, в хотел. В ресторанта участваха и други гости, голям ресторант. В диалог с сътрудници открих, че той фактически е участвал на тоя прием. Чух клюки кой сътрудник би могъл да го е поканил, не разполагам с достоверна информация ", сподели Зартова на 22 февруари.

В кориците на делото обаче има показания по какъв начин на въпросното събитие в Банско, където се е появил Божанов, персонално Зартова го е показала на седящите на нейната маса. Знае се и на чия маса е седнал по-късно Божанов. Има и доказателства, че най-малко три пъти Божанов е бил в нейния кабинет, сочат източниците на " Сега ".

Чест посетител там пък потвърдено е бил юрист Велимир Атанасов. Той беше посочен от арбитър Владислава Цариградска като един от участващите в натиска на магистрати.

Градската прокуратура ревизира и свидетелски показания, че Зартова е посещавала станалия прочут клуб SS (съдебни съмишленици). Търсят се доказателства и за данни против нея, че е оказвала въздействие по някои каузи, настояват източници в държавното обвиняване.

Зартова и заместниците ѝ подадоха оставки около абсурда с Нотариуса и данните, че каузи против него просто са потъвали в районната прокуратура. В момента в СРП тече проверка на преписките за Божанов. След като против Зартова беше инициирано и второ дисциплинарно произвеждане около дело против Петьо Петров - Еврото, тя стана изумително словоохотлива и стартира да приказва за зависимости и връзки в прокуратурата, за които до момента очевидно си е затваряла очите.

По делото има информация и за съдии, които са били в близки връзки с Нотариуса, в това число и на високо равнище в йерархията на закрития спецсъд. За друга сегашна административна съдийка, която е някогашен прокурор и брачна половинка на юрист, пък в това число има данни за взаимни фамилни пътувания в чужбина с Божанов и брачната половинка му.

Разследващите обаче са разкрили при претърсванията тук-там, свързани с Божанов, разнообразни механически средства за записване - да вземем за пример писалка, която може да записва тон и картина. Намерена е и устройството за чекиране на карти в клуб SS, за което се чакат експертизи.

Колкото до частта от делото за заканите към арбитър Цариградска, тя е пратена на Окръжната прокуратура в Ловеч по подсъдност, защото те са отправени в Луковит, който е в региона на Ловеч. По информация на " Сега " обаче е скъсана веригата на доказване, че тъкмо Божанов е заплашил съдията. Причината е, че очевидците отхвърлят да спомагат на прокурорите, а заканите са отправени през медиатори. По същия метод да вземем за пример Ивайла Бакалова отхвърля да свидетелства кой неин прочут ѝ е дал телефона си, с цел да приказва тя с Божанов за проблемите на брачна половинка си с правораздаването.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР