Марсоходът Zhurong кацна на планетата през май 2021 годинаЕкип от

...
Марсоходът Zhurong кацна на планетата през май 2021 годинаЕкип от
Коментари Харесай

Китайски учени откриха следи от древен океан на Марс

Марсоходът Zhurong кацна на планетата през май 2021 година

Екип от китайски учени са разкрили вероятни следи от водни действия, протичащи под повърхността на Марс. Откритието е направено посредством данни, получени от изследователския марсоход Zhurong, като констатациите са оповестени в интернационално научно списание, осведоми.

Марсоходът Zhurong от китайската задача Tianwen-1 кацна предишния май в южната част на Утопия - голяма низина в северното полукълбо на Марс.

Това място може в миналото да е съдържало голям античен океан, което допуска, че на планетата може и да е съществувала обитаема среда.

Марсоходът е оборудван с радар, който може да сканира подземни материали по пътя си до дълбочина от 80 метра. Откритията от Zhurong помогнаха да се хвърли нова светлина върху състава на това, което се намира под марсианската повърхнина.

„ Преди това се смяташе, че Марс продължава да става все по-сух, продължавайки да губи вода през последните три милиарда години. Ние открихме, че може да не е толкоз просто: в по-късната времева рамка е имало къси шпации на водна основа. Това също изяснява за какво покритието на нашия марсоход в южната част на Утопия е разкрило толкоз доста признаци на вода ", сподели Чен Линг, откривател в Института по геология и геофизика към Китайската академия на науките.

Досега китайските учени са направили обширни проучвания единствено на данни от първите 113 дни на марсохода на Марс, когато той е минал разстояние от 1171 метра. Но откривателите споделят, че към този момент са въодушевени от това, което са разкрили.

„ Това е първият път, когато някой от нас вижда такава детайлна конструкция на Марс. Не мисля, че някой го е виждал преди нас, заради простата причина, че никой в никакъв случай не е имал толкоз висока разграничителна дарба. “, сподели Чен.

Марсианската сонда Tianwen-1 кацна в авансово определената си зона за кацане на 15 май 2021 година И с всички данни, които се натрупват, учените споделят, че биха могли да отключат повече познания за алената планета в близко бъдеще.

" Следващите ни въпроси са: има ли вода тук-там, по-дълбоки от 80 метра под повърхността на Марс? Ако е по този начин, по какъв начин водата е повлияла на климата? ", попита Чен.

Към предходната седмица сондата Tianwen-1 Mars сполучливо извърши всички планувани задания и е събрала съвсем 1500 гигабайта необработени научни данни.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР