Марсоходът Curiosity на НАСА продължава често да изпраща нова информация

...
Марсоходът Curiosity на НАСА продължава често да изпраща нова информация
Коментари Харесай

Да не бързаме с „доказателствата“ за минал живот на Марс

Марсоходът Curiosity на НАСА продължава постоянно да изпраща нова информация за Червената планета. Последното изобретение носи вести за забавен въглероден автограф, който не чакахме да забележим на Марс. След разбори на скални проби, върнати от марсохода, НАСА разгласи, че някои от пробите са богати на въглероден вид, който виждаме и на Земята. Подписът, твърди НАСА, най-често се свързва с биологични процеси, които биха могли да дадат повече информация за опцията за живот на Марс.

Разбира се, както доста предходни проби от Червената планета, тези нови не престават да повдигат нови въпроси. Ново изследване споделя, че подписът може да е доказателство за античен живот на Червената планета.

Струва си да се означи, че съществуването на въглеродния вид на Марс не е безусловно доказателство за античен живот. Той може да бъде просто резултат от взаимоотношение сред въглероден диоксид и ултравиолетова светлина. От друга страна, това може да са остатъците от въглерод, останали след огромен галактически конфликт, случил се преди милиони години.

С толкоз доста благоприятни условия, пробите не престават да дават на НАСА и на други учени доста за размисъл. „ Намираме неща на Марс, които са извънредно забавни “, съобщи Пол Махафи, някогашен откривател на Curiosity в известие на уеб страницата на НАСА. „ Но в действителност имаме потребност от повече доказателства, с цел да кажем, че сме разпознали живот. “

Махафи също по този начин отбелязва, че екипът зад Curiosity търси и други доказателства зад въглеродните сигнатури, които са разкрили в пробите на Curiosity Rover. Учените разгласиха своето проучване в Proceedings of the National Academy of Sciences по-рано тази година.
Много е елементарно да разгледаме данните от тези проби и да кажем, че сме намерили доказателство за живот. Реалността на обстановката обаче не е толкоз елементарна.

„ Най-трудното нещо е да се освободим от земните стандарти, да се освободим от това користолюбие, което имаме, и в действителност да се опитаме да влезем в основите на химията, физиката и екологичните процеси на Марс “, написа Дженифър Л. Айгенброде, астробиолог от Годард Център на НАСА.

Айгенброде споделя, че би трябвало в действителност да отворим мозъците си и да мислим отвън кутията. След като създадем това, можем да стартираме в действителност да декодираме данните, които откриваме на Марс. Ако не го създадем, бихме могли да тълкуваме неправилно данните, предоставени от пробите на Curiosity Rover. Това може да заплаши всевъзможни задачи до Червената планета в бъдеще.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР