Марсианският хеликоптер Ingenuity е готов за полетАмериканската космическа агенция NASA

...
Коментари Харесай

Какво друго по света: няколко любопитни идеи

Марсианският хеликоптер Ingenuity е подготвен за полет
Американската галактическа организация NASA се приготвя за историческо събитие - първият полет на летателен уред в атмосферата на друга планета. Става дума за пробния витлов дрон Ingenuity, който дойде на Марс, прикачен към долната част на роботизирания роувър Perseverance.

Миниатюрният самоуправляващ се хеликоптер бе спуснат на повърхността на планетата в събота, 3 април, мина към самостоятелно зареждане и безпроблемно съумя да оцелее независимо първата си марсианска нощ, при която температурата спада до -90 градуса по Целзий. През идващите дни Ingenuity стартира да презарежда батериите си с помощта на своя слънчев панел, инсталиран над витлата. Апаратът сполучливо изпрати и първата си снимка, направена с инсталираната на дъното му 13-мегапикселова камера.

Първият полет на марсианския дрон е плануван за тази неделя, 11 април. Предвижда се Ingenuity да завърти своите перки с експедитивност, няколко пъти надвишаваща скоростта на витлата на земните вертолети, и да се издигне на към 3 метра, да остане там към 30 секунди, след което меко да се приземи. Това може да звучи като обикновена задача, само че не и на Марс, чиято атмосфера е суперразредена и с компактност към 1% в съпоставяне със земната. Екипът на NASA чака да получи първите фотоси от полета на Ingenuity в понеделник сутринта. Ако всичко мине по проект, галактическата организация ще организира тестова акция с дълготрайност 30 марсиански дни, като всяка последваща задача на дрона ще бъде на по-голямо разстояние и с по-голяма трудност. Прототипът Ingenuity е единствено софтуерен демонстратор, въз основата на който ще бъдат основани последващо потомство " чуждопланетни " хеликоптери, способни да летят в атмосферата на небесни тела, които имат такава, като Марс, Титан и вероятно Венера.

---------

На шест километра под водата
Най-дълбоководната експедиция до потопен кораб
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР