Марс, поради слабата си атмосфера и близостта си до астероидния

...
Марс, поради слабата си атмосфера и близостта си до астероидния
Коментари Харесай

Спускаемият модул InSight на НАСА открива метеорити, когато се блъскат в Марс

Марс, заради слабата си атмосфера и близостта си до астероидния пояс на нашата слънчева система, е доста по-уязвим от Земята да бъде удрян от галактически скали – една от многото разлики сред двете прилежащи планети.

Сега учените получават по-пълна визия за тази марсианска линия благодарение на роботизирания спускаем уред InSight на НАСА. Изследователи в понеделник описаха по какъв начин InSight е разкрил сеизмични и акустични талази от удара на четири астероида и по-късно е пресметнал местоположението на кратерите, които са оставили – първите сходни измервания някъде отвън Земята.

Изследователите са употребявали наблюдения от Mars Reconnaissance Orbiter на НАСА в космоса, с цел да потвърдят местоположението на кратера.

„ Тези сеизмични измервания ни дават изцяло нов инструмент за проучване на Марс или всяка друга планета, върху която можем да приземим сеизмометър “, сподели планетарният геофизик Брус Банерд от Лабораторията за реактивни мотори на НАСА, основният откривател на задачата InSight.

Космическите скали, проследени от InSight – един удар през 2020 година, а другите три през 2021 година – са били относително скромни по мярка. Изчислени на тегло те са били до към 440 паунда (200 кг), с диаметри до към 20 инча (50 см) и са издълбали кратери с широчина до към 24 фута (7,2 метра). Те са се блъснали в повърхността на Марс надлежно на 53 благи (85 км) и 180 благи (290 км) от местоположението на InSight. Единият метеор експлодира на минимум три елементи, всяка от които издълбава личен кратер.

„ Можем да свържем прочут вид източник, местонахождение и размер с това по какъв начин наподобява сеизмичният сигнал. Можем да използван тази информация, с цел да разберем по-добре целия азбучник от сеизмични събития на InSight и да използваме резултатите и на други планети и луни “, споделя Ингрид Даубар, планетарен академик от университета Браун, съавтор на проучването, оповестено в списанието Nature Geoscience.

Изследователите имат вяра, че в този момент е открит сеизмичният автограф на такива въздействия, за които чакат да намерят още информация в данните на InSight, като се върнат до 2018 година

Трикракият InSight – името му е кратко от Interior Exploration Using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport – кацна през 2018 година в обширна и относително равна низина навръх север от марсианския екватор, наречена Elysium Planitia.

„ Луната също е цел за бъдещо разкриване на конфликти с метеори “, споделя планетарният академик и водещ създател на проучването Рафаел Гарсия от Института по аеронавтика и космос ISAE-SUPAERO на университета в Тулуза.

„ И може би същите датчици ще свършат работа, тъй като аварийните датчици на InSight сега са интегрирани в инструмента Farside Seismic Suite за полет до Луната през 2025 година “, добави Гарсия, визирайки инструмент, който би трябвало да бъде подложен покрай южния полюс от онази страна на Луната, която е непрекъснато обърната встрани от Земята.

Вероятността атмосферата на Марс да бъде ударена от метеороид е два пъти по-голяма от тази на Земята. Земята обаче има доста по-дебела атмосфера, която пази планетата.

„ Така че метеороидите нормално се разпадат в земната атмосфера, образувайки огнени топки, които единствено рядко доближават до повърхността, с цел да образуват кратер. За съпоставяне на Марс се образуват стотици ударни кратери някъде на повърхността на планетата всяка година “, споделя Даубар.

Дебелината на марсианската атмосфера е единствено към 1% от тази на Земята. Астероидният пояс, несметен източник на галактически скали, се намира сред Марс и Юпитер.

Научните цели, дефинирани за InSight преди задачата, бяха да се изследва вътрешната конструкция и процеси на Марс, както и да се изследва сеизмичната интензивност и ударите на астероиди.

Сеизмометърът на InSight откри, че Марс е сеизмично деен, откривайки повече от 1300 „ трусове “. В проучване, оповестено предходната година, сеизмичните талази, открити от InSight, помогнаха за дешифрирането на вътрешната конструкция на Марс, в това число първите оценки на размера на огромното му ядро от течен метал, дебелината на кората му и природата на мантията му.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР