Марокански войници и хуманитарни екипи се борят да достигнат до отдалечени, засегнати от земетресения градове, тъй като броят на жертвите нараства над 2400

...
Марокански войници и хуманитарни екипи в камиони и хеликоптери се
Коментари Харесай

Марокански войници и хуманитарни екипи в камиони и хеликоптери се борят да достигнат отдалечена планина градове, опустошени от чудовищно земетресение, което уби повече от 2400 души

От SAM METZ Associated Press и MOSA'AB ELSHAMY Associated Press 11 септември 2023 г., 6:41 сутринта Испания, Катар, Великобритания и Обединените арабски емирства — и някои чуждестранни хуманитарни екипи казаха, че чакат разрешение за разполагане. Министерството на вътрешните работи на Мароко казва, че служителите искат да избегнат липсата на координация, която „би била контрапродуктивна“. , което става по-опасно поради сравнително малката му дълбочина.

По-голямата част от разрушенията и смъртните случаи бяха в провинция Ал Хауз във Високите Атласки планини, където домовете се сгънаха сами, а стръмните, криволичещи пътища бяха задръстени с развалини. Жителите понякога сами разчистваха камъни.

Хората се радваха, когато камиони, пълни с войници, пристигнаха в неделя в град Амизмиз. Но те молеха за повече помощ.

„Това е катастрофа“, каза оцелелият Салах Анчеу в града, където се срутиха домове в планината и минаре на джамия.

„Не знаем какво е бъдещето. Помощта остава недостатъчна“, каза 28-годишният мъж.

Армейски части се разположиха в понеделник по павиран път, водещ от Амизмиз към по-отдалечени планински села. Държавната новинарска агенция MAP съобщи, че булдозери и друга техника се използват за разчистване на маршрутите. Туристи и жители се изредиха на опашка, за да дадат кръв. В някои села хората плачеха, докато момчета и полицаи с каски разнасяха мъртвите по улиците.

Оферти за помощ се изсипаха от цял ​​свят. Около 100 екипа, съставени от общо 3500 спасители, са регистрирани в платформа на ООН и са готови да се разположат в Мароко при поискване, казаха от Спасители без граници.

Испанско търсене Спасителният екип пристигна в Маракеш и се насочи към селския Талат Н'Яакуб, според испанското военно звено за спешни случаи. Великобритания изпрати екип за издирване от 60 души с четири кучета, медицински персонал, подслушващи устройства и оборудване за рязане на бетон. разочарование, че не могат да се намесят без одобрението на правителството. Германия имаше екип от повече от 50 спасители, чакащи близо до летище Кьолн-Бон, но ги изпрати у дома, съобщи информационната агенция dpa.

Чехия каза, че има екип 70 спасители са готови за работа и чакат разрешение за излитане.

Франция, която има много връзки с Мароко и каза, че четирима нейни граждани са загинали при земетресението, каза в понеделник, че властите в северноафриканската страна оценяват предложенията по случай - за всеки отделен случай.

Френският външен министър Катрин Колона каза, че Мароко е „господарят на своя избор, който трябва да бъде уважаван“. Тя обяви 5 милиона евро (5,4 милиона долара) спешни средства за марокански и международни неправителствени групи, които се втурват да помогнат на оцелелите. Френските малки и големи градове са предложили повече от 2 милиона евро (2,1 милиона долара) помощ, а популярни изпълнители също събират дарения.

Онези, които са останали без дом — или се страхуват от нови вторични трусове — са спали навън по улиците на древния град Маракеш или под импровизирани навеси в опустошените градове на Атласката планина като Мулай Брахим.

”Спях, когато земетресението удари. Не можах да избягам, защото покривът падна върху мен. Бях в капан. Бях спасен от моите съседи, които разчистиха развалините с голи ръце”, каза Фатна Бечар. „Сега живея с тях в тяхната къща, защото моята беше напълно разрушена.“

Трусът беше с предварителен магнитуд от 6,8 и удари в 23:11 часа. Петък, каза USGS. Това беше най-силното земетресение в северноафриканската страна от над 120 години и събори сгради в региони, където много от тях са изградени с тухли, направени от кал. Общо 2497 души бяха потвърдени загинали и най-малко 2476 други бяха ранени, съобщи вътрешното министерство. е оставил сградите нестабилни.

Най-смъртоносното земетресение в Мароко е трус с магнитуд 5,8 през 1960 г., който удари близо до град Агадир, убивайки най-малко 12 000. Това накара Мароко да промени строителните правила, но много сгради, особено селските къщи, не са построени, за да издържат на подобни трусове.

Знамената бяха спуснати в Мароко, когато крал Мохамед VI разпореди тридневен национален траур от неделя. Но нямаше много време за траур, докато оцелелите се опитваха да спасят нещо от повредените домове.

Лицето на Khadija Fairouje беше подпухнало от плач, докато тя се присъединяваше към роднини и съседи, които мъкнеха вещи надолу по скалата - осеяни улици. Тя беше загубила дъщеря си и тримата си внуци на възраст от 4 до 11 години, когато домът им се срути, докато те спяха по-малко от 48 часа по-рано.

„Нищо не остана. Всичко падна“, каза сестра й, Хафида Фейрудже.

___

Журналистите от Associated Press Марк Карлсън в Маракеш, Мароко; Houda Benalla в Рабат, Мароко; Анджела Чарлтън, Илейн Ганли и Джон Лестър в Париж; Джил Лоулес в Лондон; и Карел Яничек в Прага допринесоха.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР