> Марк РютеВ оставката на нидерландското правителство отпреди няколко дни,

...
> Марк РютеВ оставката на нидерландското правителство отпреди няколко дни,
Коментари Харесай

Българската измама е една от причините за оставката на правителството на Нидерландия?

 > Марк Рюте
В оставката на нидерландското държавно управление отпреди няколко дни, подадена поради абсурда с детските помощи, може би има и " българска диря ". Агенция epd напомня, че през 2013 телевизионни фрагменти от България раздрусват Холандия. На тези фрагменти се виждаха поданици на оскъдно село в Източна България, които описват пред по какъв начин страната Нидерландия им превела хиляди евро, без да е трябвало да се трудят за това. Един от мъжете във кино лентата сочи със удовлетворение към постройка, която била закупена с парите от Нидерландия.

Разследващите публицисти бяха разкрили, че чужденци са подавали молби за детски надбавки и финансови помощи за наеми, въпреки че въобще не живеят в Нидерландия. Както отбелязва организация epd, в България очевидно е имало банди, които са организирали пътувания до Нидерландия и подправяне на контракти за наем. А нидерландските данъчни управляващи очевидно са проверявали основателността на молбите постфактум - чак откакто се провиснал парите. По това време обаче нарушителите към този момент са се намирали в родината си.

До какво докара " българската машинация "?

Случилото се през 2013, което в Нидерландия беше наречено " българската машинация ", имаше и продължение. На 15 януари тази година държавното управление на премиера Марк Рюте подаде оставка. Финансовите вреди от въпросните измами възлизат вероятно на не повече от 4 милиона евро - сума, която съставлява едвам 0,006% от всички отпускани от страната помощи на родители. Затова пък последствията за обществената система, за доверието на управляващите и на правовата страна бяха големи: откакто станаха известни злоупотребите със обществени средства, в Нидерландия стартира същинска гонитба на измамници. И по този начин около сухото изгоря и суровото.

Поради строгото и неведнъж прекомерно официално използване на законите, от 2014 година насам редовно са били орязвани детските надбавки на огромен брой фамилии поради съмнения за злоупотреби. В доста случаи въпросните фамилии са били третирани като мошеници, въпреки да е ставало дума за напълно неволни и почтени неточности при попълването на молбите за помощи. Това съобщи Крис ван Дам, ръководителят на анкетната комисия, която показа заключителния си отчет по случая през декември. Молби от хора с миграционен генезис или двойно поданство съвсем автоматизирано са били отхвърляни като съмнителни.

Някои от фамилиите, на които детските надбавки и другите помощи били ненадейно отказани, не са можели да си заплащат таксите за детска градина или наемите. В редица случаи хора са се оказвали изхвърлени на улицата или са натрупвали големи задължения. " Животът на мнозина се трансформира в същински пъкъл ", споделя 38-годишната Фатма Симсек пред вестник NRC, която е била принудена да връща близо 54 000 евро на обществените служби. Те упорствали, че ги е получила непозволено. Тя е една от общо над 20 000 наранени.

Заключителният отчет на анкетната комисия, озаглавен " Невиждана несправедливост ", насочва остри рецензии освен към данъчните управляващи в Нидерландия, само че и към министрите, пренебрегнали предизвестията за евентуална дискриминация на хора, както и към Народното събрание, приел изключително строги закони против обществени измами. " Политиката е отговорна за това, че извънредно надъханата полемика за битката против измамите и злоупотребите е довела до просвета, в която на човешките аспекти не се е обръщало огромно внимание ", сподели ван Дам.

Оставката на Рюте - алегорична стъпка

Министър-председателят Марк Рюте назова резултатите от изследването на Анкетната комисия " сурови, само че почтени ". Рюте даде обещание, че засегнатите фамилии ще получат по 30 000 евро обезщетение и че системата за финансови помощи ще бъде главно реформирана.

Рюте подаде оставка едвам няколко седмици след публикуването на отчета. Оставката му е алегорична стъпка, тъй като на 17 март в Нидерландия по този начин или другояче се организират избори. Рюте, който е във властта от над 10 години, още веднъж ще се кандидатира - макар абсурда и макар оставката. И той персонално е упрекван за безпощадната гонитба на мними измамници. " Личният отпечатък на Рюте е на всички места ", сподели социалдемократката Лилиане Плоумен.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР