Мариян Славов Сигурно ще се изненадате, особено с оглед на

...
Мариян Славов Сигурно ще се изненадате, особено с оглед на
Коментари Харесай

6 причини защо PC геймингът е по-добър от конзолния


Мариян Славов

Сигурно ще се изненадате, изключително предвид на заглавието, само че в редакцията на PCWorld България сме огромни почитатели на конзолния гейминг. Моята първа подпора беше паметната Atari 2600, а през годините пред тв приемника са намирали място Nintendo, Sega Mega Drive 2, Playstation, Dreamcast, PS3, PS4 Pro - схващате картинката. Въпреки тази обич обаче, би трябвало да призная, че времената се менят и аргументите да изберете подпора пред геймърско PC понижават като белени семки преди футболен мач.

В момента PC геймингът е извънредно наличен - както от ценова позиция, по този начин и като заглавия - и тук даже не отчитаме нелицензираните заглавия като фактор. Ето и малко по-детайлно прегледани всички аргументи да считаме, че PC геймингът е по-добрият метод да се забавлявате през оставащата 2017-а и идните години.
Липса на извънредни заглавия за конзоли
След като свърша с написването на тази публикация, мога да отскоча виртуално до Steam, да си смъква Street Fighter V или Gears of War 4, Forza Motorsport 7, Rise of the Tomb Raider, Axiom Verge, Talos Principle, Killing Floor 2, Darkest Dungeon, No Man’s Sky, Downwell, SOMA, Everybody’s Gone to the Rapture, Transistor, Grow Home, Hotline Miami 2, N++, Volume или още стотици. Дори дълги конзолни серии като Final Fantasy към този момент минаха към мултиплатформен режим.

Макар че доста от тези игри и до през днешния ден се маркетират като Console Exclusive, това само значи, че даденото заглавие ще излезе за Xbox и PC или за Playstation и PC. Сякаш конзолните играчи възприемат PC като демилитаризирана зона. Това обаче ще им изиграе неприятна смешка, основно тъй като екзклузивни заглави за PC към момента има и най-вероятно ще продължава да има - повода е в периферията.
Цена
От години цената на конзолите е една от основните аргументи тези платформи да бъдат желани пред геймърска PC система. Обикновено аргументът е " една PC система коства повече от 2000 лв. , до момента в който конзолите са 500-600 ". На пръв взор е по този начин, само че не напълно. Първо, с цел да се наслаждавате на добър конзолен гейминг, ви би трябвало огромен и прекрасен тв приемник. Можем да поспорим, само че малко хора играят на PS4, включен към 21-инчов HDMI екран да вземем за пример. Говорим за 300-400 лв. за екран против 1000+ за тв приемник. Да, тв приемникът има и други функционалности, само че това е годно и за компютъра.

Втората точка тук е директно обвързвана с първата и можете даже да ми се ядосате, само че въпреки всичко ще я напиша. Разстояние до телевизора/монитора. Тази мерна единица е по-важна, в сравнение с наподобява на пръв взор. Има причина PC геймърите да гонят 144-херцови монитори с FreeSync или G Sync , 4K разграничителна дарба и 60 фрагмента за секунда . Когато екранът е на две педи от очите, всичко това е извънредно значимо. Когато стоите на 2 метра от 50-инчов тв приемник - не толкоз. Да, размерите са разнообразни, само че не безусловно съразмерно. Което е и причина множеството конзоли да се лимитират с 1080p резолюция и 30 фрагмента за секунда и това да е изцяло приемливо.

Ако решите да " съберете " геймърско PC с сходни условия - Full HD резолюция и 30 fps най-малко, то ще пристигна на цена, доста близка до тази на конзолите. Тук мога да изпадна в колосални детайлности за какво към този момент архитектурата на конзолите и PC е доста по-сходна, в сравнение с беше преди години и по какъв начин това ще унищожи конзолите, само че няма смисъл от такова разсипничество. Казано в резюме - издателите желаят игрите им да излизат на всички вероятни платформи, разработчиците работя по-лесно, когато тези платформи са сходни и така нататък Това води до конзоли с PC хардуер, който е по-добре усъвършенстван, само че не е особено създаден по сходство на Emotion Engine в PS2 или Cell процесорът в Playstation 3.
Периферия или варианти за надзор
Който се е опитвал да играе Borderlands 2 с джойстик ще ме разбере. Подобен порт е изцяло неправилен. Да, мишки и клавиатури за конзоли съществуват, само че вариантите за надзор на играта постоянно ще са лимитирани от механиката на конзолния гейминг. А точно - на дивана с крайници на масата и джойстик в ръка.

Оттук насетне множеството шутъри автоматизирано си остават PC извънредни , множеството RTS игри също. И до момента в който един джойстик би изглеждал изцяло на място до клавиатурата и мишката пред PC монитора, клавиатура и мишка биха били много странна панорама на холната маса пред тв приемника. Периферията води към още един фактор:
Възможност за ъпгрейд
Да, конзолите имат много дълъг живот - 8-10 години преди да бъдат пенсионирани, до момента в който по субективни оценки на PC геймърите, множеството техни системи са настоящи към 5 години. Въпреки това, опцията с минимална инвестиция да вдъхнете още 5 години живот в остарялата настройка, липсва при конзолите. Когато една подпора почине, тя си отпътува вечно , което значи, че разработчиците към този момент не вършат игри за нея, няма поддръжка и въобще - вариантите са ретро гейминг или в музея.

При PC можем да забучим нова видеокарта за 200 $, още две плочки RAM и сме подготвени за още няколко години . Дали дадена игра ще тръгне на PC зависи само от конфигурацията, не от модел, марка, версия - както е при конзолите. С малко еквилибристика, можете да играете последните игри на компютър с доста дребна финансова инвестиция. Говорейки за това се сещам един голям минус на конзолите, който ме вбесява даже през днешния ден:
Обратна съгласуемост
По някаква причина конзолните играчи взеха решение, че противоположната съгласуемост е нещо неприятно. Това се случи малко след стартирането на Playstation 3 в продажба. Първите бройки имаха хардуерна емулация на игри за PS2 и PS, само че доста скоро Sony изоставиха това и пуснаха " актуализирани " модели, в които първо присъстваше единствено софтуерна емулация, а след това даже тя липсваше. Дали продажбите на конзоли от предходните поколения са паднали толкоз, че да уплашат Sony, не е ясно. Ясното е, че би трябвало да имам 4 разнообразни конзолни машини, с цел да играя обичаните си игри, което е леко дразнещо.
1 2
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР