Мария Калас беше оперна звезда от първа величина - наричат

...
Мария Калас беше оперна звезда от първа величина - наричат
Коментари Харесай

Феноменът Мария Калас: Вълшебният „глас на страстта“

Мария Калас беше оперна звезда от първа големина - назовават я " гласът на столетието " и " въплъщение на пристрастеността ". Вълшебният ѝ гений остава непостижим и до през днешния ден - 100 години след нейното рождение, написа.

Преди един век, на 2 декември 1923 година в гръцкото мигрантско семейство Калогеропулу в Манхатън се ражда Мария Анна София. Едва 17-годишна тя се появява на международната сцена под името Мария Калас и бързо се трансформира в най-голямата оперна звезда на всички времена. И до ден-днешен.

Премиерата на кино лентата за Мария Калас ще е едвам следващата година в Атина, където в точния момент за юбилея на певицата е открит и неин музей. От ЮНЕСКО са присъединили осъществяванията на певицата в своя лист на международното културно завещание, а през лятото ще бъде пусната и монета от две евро с нейния лик.

Вълшебен глас и хала на сцената

„ Защо Мария Калас остава единствената оперна певица от предишното, която и през днешния ден участва освен в музиката, само че и в театъра, във филмите, в изобразителното изкуство и даже в светските летописи? “, пита нейната биографка Ева Гезине Баур, авторка на книга със заглавието „ Мария Калас. Гласът на пристрастеността “. С какво е толкоз неповторима?

Тя не е единствената, която задава този въпрос – за феномена Калас е изписано доста. И тя е вдъхновявала редица създатели през годините – като да вземем за пример Франко Дзефирели, който написа за нея следното: „ Светът на операта се промени. Като че ли стартира ново летоброене: преди Калас и след нея “.

Предизвиква гражданска война в оперното изкуство

Тя е била на сцената по-малко от 30 години, за което време е изпълнила 47 функции и е провокирала и стинска гражданска война в оперното изкуство . Най-известни са изявите ѝ в „ Лучия ди Ламермур “ на Доницети, в „ Тоска “ на Пучини и несъмнено - „ Норма “, за която самата Калас твърди, че Белини сякаш е написал тази роля за нея, въпреки това да е станало съвсем век преди нейното раждане.
 Мария Калас Getty Images
Мария Калас се вижда на сцената най-вече като пееща актриса. Именно по този метод, както написа нейната биографка Ева Гезине Баур,  „ тя съумява да избави операта от последователното поглъщане в равнодушие “. Тъй като на самата Калас нищо не ѝ е било безразлично. „ Нито една нота, нито един мирис, нито един жест или характерност на дамите, които е представяла “.

Но това е единствено едната страна на медала – любознанието към Мария Калас като жена е най-малкото толкоз огромно, колкото и ползата към нея като създател.
 Мария Калас Getty Images
Животът на Мария Калас

Животът на Мария Калас е изпълнен с драми, които жълтата преса не пропуща да опише: бурни несъгласия с оперните шефове и с сътрудниците на сцената, като да вземем за пример с нейната съществена съперничка Рената Тебалди. Калас даже намира сравнението с нея толкоз несвоевременно, че го разказва като съпоставяне сред шампанско и кока-кола.

Хроничните ѝ разногласия с нейната доминантна майка занимават пресата тъкмо толкоз, колкото и бракът ѝ с двойно по-възрастния производител на тухли Джовани Батиста Менегини. Тъй като Калас е прекомерно суетна, с цел да носи очила с дебели рамки, режисьорите търсят други благоприятни условия да ѝ обезпечат комфорт на сцената: Лукино Вискони, който слага с нея „ Травиата “ в Милано, подрежда по сцената парфюмирани кърпички, по които тя да се ориентира.

Дългогодишната връзка с корабовладелеца Аристотел Онасис е определяна и като токсична, за чиято сватба с президентската вдовица Джаки Кенеди Мария Калас схваща от вестниците. И, несъмнено, рисковото намаляване от 90 до 60 кг единствено в границите на няколко месеца - това и до през днешния ден е обект на любознание. Междувременно е известно, че е била приложена хормонална терапия – най-модерната, съществувала тогава, която се е оказала доста ефикасна и също толкоз рискова за здравето.
 Мария Калас и Онасис Getty Images
Мария Калас умира в самотност в Париж – със своите 40 кожени палта, 250 кашмирени пуловера, безчет чанти, цялостни чекмеджета с кадифени ръкавици, доста от които въобще не са били носени.

„ Най-модерната от всички дами “

Дали обаче всичко това ни доближава до феномена Калас? „ Не “, споделя нейната биогарфка Баур. Защото всички клюки и легенди показват Калас все като жертва – на прекомерно властната ѝ майка, на търсещите сензация кореспонденти, на погрешния обичан. Точно това изкривява нейния облик.

Тъй като тя в никакъв случай не е била жертва – нито на сцената, нито отвън нея. Тя сама е определяла и живота си, и пеенето си -  уверено и без каквито и да било нюанси.

„ В избран смисъл тя е най-модерната от всички дами “, написа за Калас огромният италиански режисьор Пиер Паоло Пазолини. „ Но в нея живее една жена от Античността - особена, тайнствена и магична . “ И може би тъкмо това я трансформира в един от най-великите актьори на всички времена.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР