Мария Филипова и Илиана Христова са новите зам.-председатели на Комисията

...
Мария Филипова и Илиана Христова са новите зам.-председатели на Комисията
Коментари Харесай

Мария Филипова и Илиана Христова са новите зам.-председатели на КФН

Мария Филипова и Илиана Христова са новите зам.-председатели на Комисията за финансов контрол. Тяхното назначение бе гласувано на днешното съвещание на Народното събрание.

Мария Филипова е за зам.-председател на ръководство " Надзор на капиталовата активност ", а Илиана Христова ще дава отговор за ръководство " Застрахователен контрол ". За тях гласоподаваха 113 народни представители. След гласуването двете поставиха клетва пред народните представители.

От парламентарната естрада новоизбраният ръководител на Комисията за финансов контрол (КФН) Бойко Атанасов показа кандидатурите на своите заместници.

Той акцентира, че главните цели, които той слага пред регулаторния орган, са: " основаване на постоянен екип от експерти, транспарантна и навременна връзка с обществото и най-важното - реализиране на извънредно прецизен контрол във връзка с поднадзорните лица в трите съществени посоки, контролирани от Комисията - финансовите пазари, сферата на застраховането и пазара на спомагателното пенсионно обезпечаване ".

Мотивите за номинацията на Илиана Христова за заместник-председател, който управлява ръководство " Застрахователен контрол " са нейните опит и хрумвания. Те са от основно значение за справяне с следствията от банкрута на застрахователна компания " Олимпик ", както и в осъществяване на обещанието за ограничение и предварителна защита на сходни случай в бъдеще, сподели Атанасов.

" За да се оправим и със сериозното предизвикателство със системата " Бонус-малус ", на Комисията за финансов контрол е нужен твърдо отстояващ позицията си водач, с ефикасни информационни умения при полемики с всички заинтригувани в процеса страни. Убеден съм в качествата на Илиана Христова, защото нееднократно е показвала качества при справяне с спешни обстановки и навременна връзка към всички заинтригувани лица ", сподели Атанасов.

Според концепцията на Христова Комисията в областта на застрахователния контрол " би трябвало да бъде сигурност за потребителите на застрахователни услуги и доверие на жителите в реализирания от страната надзор ". Според нея за резистентен осигурителен бранш е необходим надзор, връзка, спешна предварителна защита и цифровизация.

" Посоката, която ще следваме има за цел да сътвори Клиент-центриран метод в областта на застраховането, при който главният акцент е върху видимостта към новите хрумвания, осведомеността за посоките за деяние и опциите за бърза двупосочна връзка с жителите по съществени, значими за обществото тематики ", съобщи Христова при показване на своята идея.

Анализаторският опит бе измежду главните претекстове за избор на Мария Филипова за зам. ръководител на ръководство " Надзор на капиталовата активност ".

Атанасов акцентира на над 10-годишния опит на Мария Филипова в правната сфера, което е: " причина да има необятни знания и опит в анализирането, изследването и предприемането на действия по отношение на новоприети регулации, усъвършенстване на съществуващи закони и възстановяване на административните процедури ".

Очакванията на Атанасов са, че с дългогодишния опит на Филипова в държавната администрация в областта на финансите, тя ще способства за сполучливото интернационално съдействие и обмена на положителни практики в подтекста на подготовката на България за присъединение към Валутния механизъм II (ERM II).

В показаната от Мария Филипова визия се подчертава на повишение на ликвидността на финансовия пазар, обезпечаване на опция за финансиране на нови сдружения посредством него. В програмата й се цели: " ускорение на растежа на стопанската система в средносрочен проект и възстановяване имиджа на България на интернационалната карта на регулаторните органи в небанковия финансов бранш, както и по-доброто позициониране на България на " капиталовата карта на Европа ".

В нейната концепцията има 3 съществени сфери на развиване по отношение на посочените нагоре проблеми и тяхната значителност за финансовия пазар в България: регулаторна активност и надзор, понижаване на административна тежест на финансовите пазари посредством ограниченията за оптимизация на процесите и цифровизация, както и интернационално съдействие и продан на положителни практики и интернационално позициониране на България за привличане на нови вложители и на работа на екипи по европейски стратегии за развиване на финансовите пазари в Европейски Съюз.

" Заявявам желанието си Комисията за финансов контрол да продължи да подхваща дейни регулаторни дейности, да реализира ефикасен риск основан контрол върху небанковия финансов бранш за обезпечаване на постоянни финансови пазари ", съобщи Филипова в Народното събрание. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР