Мариана Шотева е председател на Административния съд в Пазарджик. Професионалната

...
Мариана Шотева е председател на Административния съд в Пазарджик. Професионалната
Коментари Харесай

Съдия Мариана Шотева: И децата трябва да знаят правата и...

Мариана Шотева е ръководител на Административния съд в Пазарджик. Професионалната й кариера стартира в Териториалното отделение на Национален осигурителен институт в нашия град, където остава 4 години. Този интервал арбитър Шотева прави оценка като подготовка - там човек се сблъсква с всевъзможни проблеми и е доста по-подготвен за последващи професионални провокации. След този интервал развиването продължава като юрист, след това - към 10 година като углавен арбитър в Районния съд в Пазарджик. От 3 година оглавява Административния съд, откакто печели конкурс за председателския пост. Завършила е право в ЮЗУ " Неофит Рилски " в Благоевград и магистратура по интернационалните връзки. Дипломната й работа - " Правата на децата " - и у нас, и в интернационалното право - слага основите на Дните на отворени порти, които с актуалните сътрудници от време на време провеждат за да възпитават у младите ни съграждани правна просвета. В тези дни по традиция се одобряват и групи от локални учебни заведения, а арбитър Шотева постоянно е подчертавала, че децата овреме би трябвало да построяват юридическа просвета, да познават правата и отговорностите си – това ще да им бъде от изгода през целия живот.

-Съдия Шотева, какво задачите и какво постигате с дните на отворени порти в Административния съд?

-Има интерес към тези събития, като през годините са ни гостували възпитаници от разнообразни учебни заведения. Сега бяха ученици на Профилирана гимназия „ Иван С. Аксаков “. Зарадвах се, когато разбрах, че е имало голямо предпочитание измежду децата, само че защото ние няма по какъв начин да приемем повече от 15 едновременно – те ще влязат на действително съвещание с лишен от независимост – се е наложило да си теглят чоп кой да пристигна. Смятам, че е добре подрастващите да знаят защо хората попадат в пандиза, както и че те също имат права, това е поучително. Не за пръв път работим с аксаковци и мога да кажа, че са неповторими, доста будни и любознателни. Голяма част от тях желаят да учат право, да работят в правосъдната система, в европейските институции. А в последна сметка административните съдилища, в това число това в Пазарджик, са стъпка към европейските институции, защото най-вече при нас се ползват европейските наставления. Дано някой ден да видя някое от тези деца в европейските институции, да се чуваме по телефона, да обсъждаме правосъдна процедура като сътрудници! Избрахме ноември неслучайно – той стартира с Деня на националните будители. Смятам, че и съдиите с изключение на всичко друго са будители – те внасят новото, истината, справедливостта. Всяко дете получи Конституцията на Република България, тъй като тя е главният закон в страната ни.

-Какво дело видяха учениците?

-Казусът е разпределен на арбитър Юрукова. Той е по тъжба на лишен от независимост, който твърди, че изискванията в Затвора в Пазарджик са неприятни. Той има право да търси обезщетение за това, стига да потвърди изказванията си, несъмнено. Това е едно от многото сходни каузи, а някои от тях са много тежки за гледане. В други има и куриозни моменти. При един от нашите съдии пандизчия беше донесъл доказателства в пликче – дървеници и хлебарки, каквито имал в килията. Друг пък пред мен описа, че цяла нощ гонил плъх, с цел да го хване и донесе в залата в поддръжка на думите си. Помолих го горещо да не ми носи такива доказателства, тъй като не съм сигурна, че при типа на плъх мога да продължа работата си!

Решенията са разнообразни, практиката на Варховния административен съд също е динамична, а ние се стремим да се придържаме към практиката на Европейския съд за правата на индивида в Страсбург. Всеки ден имаме най-малко по един подобен проблем.

Работата ни е сложна и виновна, само че и забавна. Всяко дело е човешка орис.

-От какво най-вече се впечатляват децата в дните на отворените порти?

-От всичко. За тях всяко нещо тук е ново, забавно им е даже придвижването на делата, разпределянето, типа на правосъдната зала. Те са млади, към момента не е насадена в съзнанието им цялата тази конюнктура към нас, за тях съдът значи доста. Надявам се, че и ние способстваме за това почитание.

Тези събития са една предварителна защита и информация. Важно е децата да имат вярната, вярната информация. Така оказваме помощ за повишение на правната просвета на подрастващите, тъй като основата те я имат и това също е радващо.

-Възрастни идват ли при вас през тези специфични дни?

-Да, те също демонстрират интерес. Миналата година даже от неправителствена организация пристигнаха над 15 индивида, разглеждаха, питаха, видяха деловодството, кабинети, зали. За възрастните също е потребно да знаят повече за правосъдната система.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР