Маргарита Петкова и Добромир Банев, двамата най-обичани съвременни български поети,

...
Маргарита Петкова и Добромир Банев, двамата най-обичани съвременни български поети,
Коментари Харесай

Маргарита Петкова и Добромир Банев предлагат перфектния подарък за предстоящия Празник на влюбените

Маргарита Петкова и Добромир Банев, двамата най-обичани модерни български поети, се събраха още веднъж за книгата „ Абсурдни времена – нецензурираната версия “ (изд. „ Персей “). Красивото издание с твърда подвързия се чака да бъде най-подаряваната книга за идния Празник на влюбените, 14 февруари. Преди 15 години точно издателска къща „ Персей “ сложи началото на тази традиция – да подаряваш на обичания човек книга с поетични шедьоври в луксозно издание. Всичките книги от поредицата („ Обичам те “, „ Да те копнея “...) влязоха в листите на най-продаваните книги у нас. Такава орис предвиждат и на „ Абсурдни времена – нецензурираната версия “. Вече текат предварителни поръчки за книгата, която ще се появи в книжарниците на 11.02.

Това е напълно нова книга, основа на която са двете томчета „ Абсурдни времена “. Преди десетина години те бяха в челото на топлистите за бестселъри в продължение на месеци. Новото издание освен събира стиховете от двата предходни тома, само че и включва нови, непубликувани до момента стихове, останали отвън предходните издания поради срам или ненужни морални задръжки. Двамата изключителни поети могат да пишат за любовта и интелигентно-пиперливо-иронично, само че в никакъв случай не прекрачват границата на положителния усет.
" Дивият кръг " – първокласен румънски разказ в традицията на Достоевски и Пруст
„ Дивият кръг “ (изд. „ Персей “, превод Дарина Фелонова) от огромната румънска писателка Аура Кристи е трагичен р...
Прочети повече
Лирическите герои в „ Абсурдни времена – нецензурираната версия “ лудо препускат през любовта, на която всички ние сме съпричастни в актуалното неуместно време. Поетичният разговор следва личен логически сюжет, което стана мотив да бъде подложен на огромната театрална сцена с присъединяване на Нона Йотова и Петър Антонов. Едноименният театър обиколи българските градове и продължава да се играе и през днешния ден при голям триумф.

В стиховете си Маргарита Петкова и Добромир Банев декларират, че времената постоянно са неуместни, по тази причина любовта е безконечна. В лиричен разговор са показани всичките положения на любовта – влюбване, пристрастеност, ревнивост към минали обичани, съмнение, свадливост, хвърчене в небесата на крилете на любовта....

В книгата припознаваме себе си такива, каквито сме се чувствали в миналото, или такива, каквито мечтаем да бъдем в компанията на индивида до себе си. Егоизмът постоянно надвива, само че мисълта за обичаните бързо ни отрезвява. Недоволството е непрекъснат сателит, само че споделената бутилка вино ни кара да погледнем към утрешния ден с нова вяра. Ревността ни погубва, само че остава сигурен метод да заявим своята обич пред света. Скандали и целувки се редуват като дни, в които нищо няма да се повтори, или най-малко не по същия метод. Когато сме влюбени, ние сме облици от картини на Дега и Климт. Сцените от минало и настояще са като във филм, за който би завидял самият Тарантино.

Животът ни е психодиспансер, където намираме оня, с който „ по полуда си приличаме “, с цел да упражним изконното си право да обичаме и да бъдем обичани. И за това никой не може да ни сочи с пръст. Единствено нашето легло може да ни съди. В името на любовта, която остава вечно, без значение какъв брой е разрешила да вземем от нея.
" Ние, Разбойникови " влиза с щурм в детската литература
Във време, когато значително деца рядко протягат ръка към книги, този финландски разказ, към този момент публикуван на близо 20 езика, завоюва и децата, и роди...
Прочети повече
Още от КНИГИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР