Мара Бунева е родена през 1901 година в северозападния македонски

...
Мара Бунева е родена през 1901 година в северозападния македонски
Коментари Харесай

Умира Мара Бунева

Мара Бунева е родена през 1901 година в северозападния македонски град Тетово.
Между 1915-1917 година Мара Бунева учи в скопската стопанска гимназия, а след края на Първата международна война отпътува за България. Завършва висше обучение в Софийския университет, след което се дами за офицера от българската войска Иван Хранков. Брат ѝ Борис Бунев я притегля в редовете на Вътрешна македонска революционна организация и тя стартира да извършва поръчки на революционната организация, като на няколко пъти минава границата с тайни задания.
През 1926 година Мара Бунева се завръща в Тетово при фамилията си, а през декември същата година сполучливо се развежда със брачна половинка си. През 1927 година се открива в Скопие, в къщата на роднините си Хаджиристич, прилежаща на тази на Велимир Прелич. Завършва курс по тегел и отваря лично шивашко ателие, в това време се сближава със семейство Прелич и влиза във висшето сръбско общество в града.
На 13 януари 1928 година Мара Бунева разстрелва в центъра на Скопие на остарелия Камен мост на Вардар Велимир Прелич, след което се прострелва в гърдите. Велимир Прелич е юридически консултант на Скопска Бановина и като подобен е виновен за Скопския студентски развой против дейците на Македонската младежка загадка революционна организация.
Запитана от сръбския офицер, дошъл пръв на мястото на атентата, за какво е умъртвила Прелич, Мара Бунева дава отговор: „ Заради мъченията, които той извърши над моите братя студенти. Защото обичам отечеството си. “
Мара Бунева умира на идващия ден, 14 януари от раните си. Погребението ѝ е осъществено без духовник и опело в анонимен гроб. Панихиди в нейна памет са осъществени от македоно-българската емиграция в България, Съединени американски щати и Канада.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР