Мао Дзедун е китайски революционер, политик и теоретик на комунизма.

...
Мао Дзедун е китайски революционер, политик и теоретик на комунизма.
Коментари Харесай

Погребват Мао Дзедун

Мао Дзедун е китайски бунтовник, политик и теоретик на комунизма.
Той оглавява Китайската комунистическа партия (ККП) през 1943 година, а от нейното учредяване през 1949 година до своята гибел през 1976 година е отпред и на Китайската национална република. Теоретичните приноси на Мао към марксизма и ленинизма и към военната тактика, както и политиката, провеждана от него, през днешния ден са известни с общото название маоизъм.
В наши дни Мао Дзедун продължава да бъде спорна историческа фигура, като оценките за него към момента провокират яростни разногласия. Комунистическият режим в Китай публично го счита за популярен бунтовник, политически пълководец, боен талант и избавител на нацията. Много китайци считат също, че със своята политика той слага стопанските, механически и културни основи на актуален Китай, трансформирайки го от страна с земеделско общество във водеща международна мощ. Освен това Мао е обсъждан като стихотворец, мъдрец и визионер, значително вследствие на култа към личността му, който е образуван, до момента в който е на власт. Портретът на Мао продължава да стои на видно място на централния пекински площад „ Тиенанмън “ и участва на всички банкноти на китайския юан.
В същото време политическите акции на Мао Дзедун, като Големият скок напред и Културната гражданска война, са осъждани поради милионите жертви и провокираните от тях всеобщ апетит и провали върху китайската просвета, общество и стопанска система. Според разнообразни оценки ръководството на Мао от 1949 до 1976 година е довело до гибелта на 40 до 70 млн. души. След идването на власт на Дън Сяопин през 1978 година политическият курс на Мао значително е зарязан за сметка на огромни стопански промени.
Мао умира на 9 септември 1976 година Поменът му се състои на площад Тянънмън на 18 септември 1976 година По време на помена има триминутно безмълвие. Тялото му е положено в Мавзолея на Мао Дзедун, макар че самият той е поискал да бъде кремиран.
Източник: Уикипедия
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР