Филипините призоваха китайски пратеник след инцидент с водно оръдие в оспорвано море

...
Манила привика посланика на Пекин ден след като китайската брегова
Коментари Харесай

Манила привика посланика на Пекин ден след като китайската брегова охрана блокира и използва водно оръдие срещу филипински кораби в оспорваното Южнокитайско море, според президента Фердинанд Маркос младши< /p>

„Нашият министър на външните работи извика днес посланик Хуанг и му даде вербална нота, включваща снимки, видео за случилото се и очакваме отговора им“, каза Маркос пред репортери в понеделник.

Филипините в събота обвиниха бреговата охрана на Китай, че е използвала водни оръдия, за да блокира своите кораби, превозващи храна, вода, гориво и други консумативи за техния военен персонал, разположен във Second Thomas Shoal на островите Спратли.

Манила осъди действията като незаконни, „прекомерни“ и „опасни“.

Висш филипински служител в понеделник каза, че Манила „никога няма да изостави“ Втората плитчина Томас, която е на около 200 км (124 мили) от филипинския остров Палаван и на повече от 1000 км от най-близката голяма суша на Китай остров Хайнан.< /p>

„За протокола, ние никога няма да изоставим Ayungin Shoal. Ангажираме се с плитчината Аюнгин“, каза пред репортери говорителят на Съвета за национална сигурност Джонатан Малая, използвайки филипинското име за Втората плитчина Томас.

Пекин претендира за почти цялото Южнокитайско море, през което всяка година преминава търговия за трилиони долари, и пренебрегна решението на международния съд от 2016 г., че твърдението му няма правно основание.

Китай заяви, че е предприел „необходим контрол“ срещу филипинските лодки, които „незаконно“ са навлезли във водите му.

Филипините казват, че ще продължат да отстояват своя суверенитет и териториални права в Южнокитайско море.

„Позицията на Китай, разбира се, е, че те казват „това е наше, така че ние го защитаваме“, а ние, от своя страна, казваме „не, ние го притежаваме, така че ние го защитаваме“. Така че това се превръща в сива зона, която обсъждаме“, каза филипинският президент.


Барнаби Ло от Ал Джазира, репортаж от Манила, каза, че четири филипински кораба са участвали в инцидента.

„Два от корабите бяха наети от филипинския флот, за да доставят провизии на BRP Sierra Madre, който е кораб за почивка, закотвен на втория Томас Шол. Два кораба на бреговата охрана са ескортирали наетите кораби. На около 90 морски мили [167 км] от Палаван шест кораба на китайската брегова охрана и два кораба на китайската риболовна милиция започнаха да наблюдават корабите“, каза Ло.

„Всичките четири филипински кораба бяха обстрелвани с водни оръдия от корабите на китайската брегова охрана. За щастие никой не беше наранен и четирите кораба се върнаха безопасно в Палаван“, добави той.

Катрина Ю, репортер за Ал Джазира от Пекин, каза, че Китай твърди, че инцидентът е станал в неговите териториални води.

„Според изявление, публикувано от бреговата охрана на Китай... филипинските кораби са нахлули незаконно на тяхна територия и това е било напълно в техните права, както са направили. Пекин няма никакви угризения на съвестта. Китай казва, че действията му са били оправдани.

„Това не е първият път, когато кораб на китайската брегова охрана използва водното си оръдие срещу филипинските лодки. Подобен инцидент се случи през 2021 г. Имахме близък контакт между китайски кораби и филипински кораби наскоро, през юни, когато почти имаше сблъсък“, каза Ю.

Държавният департамент на Съединените щати в неделя осъди китайските действия, заявявайки, че са извършени от бреговата охрана и „морската милиция“ и че пряко застрашават регионалния мир и стабилност.

Обединеното кралство, Австралия, Канада и Европейският съюз също разкритикуваха действията на Пекин.

Манила и Пекин имат дълга история на морски спорове за Южнокитайско море.

Бившият президент на Филипините Родриго Дутерте, който беше на власт от 2016 г. до 2022 г., не желаеше да критикува по-могъщия си съсед, докато търсеше по-тесни връзки с Пекин с надеждата да привлече инвестиции.

Маркос настоя, след като наследи Дутерте през юни миналата година, че няма да позволи на Китай да потъпче морските права на страната му.

Той гравитира към САЩ, опитвайки се да укрепи отбранителните връзки с бившия колониален владетел на Филипините и дългогодишен съюзник.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР