Мъничко, червеничко - царя от пътя отбива! - Що е

...
Мъничко, червеничко - царя от пътя отбива! - Що е
Коментари Харесай

Горската ягода - безценен природен извор на здраве

" Мъничко, червеничко - царя от пътя отбива! " - Що е то? - по този начин звучи национална гатанка. И естествено - това е горската ягода!

Това ароматно клонче с алено мънисто е превъзходен подарък, с който ни подарява лятото! Горската ягода е многогодишно тревисто растение с пълзящи стебла. Цветовете й са бели, с петниста чашка и доста тичинки. Плодовете са ядливи, наситени от дребни семена, ситуирани по повърхността.

Горската ягода се среща на всички места у нас - по поляни, под шубраци, в иглолистни и широколистни гори, по просеки и ливади. Тя цъфти късно през пролетта.

Невероятна е лечебната мощ на нежното растение. Да се наберат ароматните зрънца по никакъв начин не е елементарно! Но пък пресният сок е толкоз потребен (получава се като намачкате плодовете), че си костват многократните навеждания. Червеният сок има детоксикиращо деяние и укрепва защитните сили на организма.

Свежият плод на горската ягода съдържа към 9 % захари, лимонена, ябълчна киселина, пектини, дъбилни субстанции, витамини от групата В, витамин С, провитамин А, фосфорни соли, етерично масло, желязо, мед, хром, манган. Листата съдържат дъбилни субстанции, витамин С, гликоза и др.

Пресните и сушените плодове имат лечебен резултат при стомашна язва, запек, подагра, разстройства на метаболизма. Те работят благотворно на храносмилането и подтикват апетита. Препоръчва се също по този начин да се употребяват при анемия.

Факти и сведения сочат, че световноизвестният шведски естествоизпитател, който е основал класическата таксономия на флората, ботаник и доктор Карл Линей е оздравял от подагра с ягоди. Има индикации за позитивен резултат от листата на горска ягода върху бронхиална астма, хипертония, атеросклероза.

Но би трябвало да се внимава - при несъразмерна приложимост провокира алергични реакции! Като дрога се употребяват листата на горската ягода. Сушат се на сянка. Изсушените листа имат светлозелен цвят и слаб горчив усет.

Приготвяне на запарка:

 Диви ягоди

Две супени лъжици ситно нарязани ягодови листа се заливат с 500 мл вряща вода. Варят се в продължение на 3 минути. Оставят се да киснат 15-20 минути. След като поизстине отварата се прецежда и от нея се пие 3 пъти на ден по 100 грама 15 минути преди ястие. Може да се приема и като профилактично средство.

Полезните свойства на горските ягоди намират приложение и в козметиката. Маските от горски ягоди са ефикасни против стареенето на кожата, употребяват се и за унищожаване на старешки петна и за битка с акне. Ягодовият сок и пулпа избелват и почистват кожата, тя придобива прохлада и става гладка като кадифе.

Как да си създадем маска от горски ягоди:

Вземете парче марля, изрежете дупки за очите и носа. Нанесете върху марлята каша от плодовете или ягодов сок. Покрийте лицето си с напоената марля за към 20 минути. Почистете лицето с лосион. Най-доброто време за тази маска е заран преди измиване.

Как да си приготвим сироп от горски ягоди:

Направете сироп от 4 ч.ч. захар и 1 л. вода. Почистете деликатно 0.500 г горски ягоди и ги прибавете към сиропа. След като поври към 10 минути, дръпнете съда от огъня и оставете да престои по този начин към 30 минути. Отстранете пяната.

Върнете съда назад на котлона, с цел да поври към 4-5 минути. След това прецедете сместа и заварете още 10 минути. Добавете 1 ч.л. лимонена киселина. Налейте сиропа парещ в стъклени бутилки и запечатайте. Съхранявайте на хладно.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР