Манфред Вебер, кандидатът на десницата за председател на Европейската комисия,

...
Манфред Вебер, кандидатът на десницата за председател на Европейската комисия,
Коментари Харесай

Манфред Вебер: България трябва да стане член на Шенгенското пространство и правя каквото мога да подкрепя това

Манфред Вебер, претендентът на десницата за ръководител на Европейската комисия, приказва в специфичното студио на „ 120 минути” от Брюксел.

– Манфред Вебер, Благодаря Ви, че сте с нас.
– Благодаря Ви за поканата.

– Как сте?
Добре съм, тук съм в Брюксел и работя за европейците, за българите и за цяла Европа. Това за мен е пристрастеност – в действителност ми харесва.

– А по какъв начин наподобява Европа от десния бряг на реката?
– Не мисля, че съм на десния бряг на реката. Мисля, че съм в центъра. Аз съм християндемократ, представител съм на най-голямото политическо семейство в Европейския съюз. В България нашият сътрудник е Бойко Борисов с ГЕРБ. Ние се стараем да донесем идната стъпка за Европа. Мисля, че сме постигнали добра Европа за момента, да вземем за пример икономическото развиване на България е извънредно. Това, че толкоз доста хора имат работни места и нарастването на работната заплата е доста добър знак. Все още не е съвършено, само че е положително. Така че сме постигнали доста и в този момент би трябвало да обсъдим идващите стъпки. Това е в ръцете на европейците, тъй като имаме избори тази година и ги чакаме с неспокойствие.

Мислите ли, че хората в нашите страни в действителност се интересуват от европейските избори? Говоря за това, което се случва през днешния ден – жълтите жилетки във Франция, виждаме ерозия на фундаментални права в страни като Унгария, имаме неприятна медийна среда и корупция в нашите страни – България и Румъния. И в този момент се постанова да отидем и да гласуваме. Мислите ли, че хората ще имат същата пристрастеност като Вас политиците?

– Европа в никакъв случай не е била заричане, че ще живеем без проблеми. Винаги има проблеми със обществената правдивост в нашите общества, с екологичните въпроси и климатичните промени. Но Европа постоянно е била заричане да решим дружно проблемите по допустимо най-хубавия метод. Да сближим Европа, да чуем българския метод на мислене и да го комбинираме с немския или испанския. Да намерим съгласие.

В същото време 35 интелектуалци изпратиха отворено писмо до обществото, потвърждавайки, че Европа е изправена пред изключителни провокации сега. Европа е изоставена от основни сътрудници като Съединени американски щати и Англия.

Споменавайки Англия, какво мислите за развода? Можем ли да забележим този бракоразвод по другарски метод или ще бъде по-груб?

– Ние европейците, 27-те членки, сме подготвени да организираме този бракоразвод – Брекзит по допустимо най-уредения и партньорски метод. В последна сметка брекзит е обстановка, в която и двете страни ще изгубят. Но по тази причина ние сме подготвени да преговаряме. Вие би трябвало да видите, и желая да подчертая, че сега няма проблем пред Европейския съюз. Ние знаем какво желаеме като европейци. Ние имаме голям лондонски проблем. Не могат да ни кажат какво желаят да реализират. Съжалявам, само че е техен дълг да ни кажат какво желаят, тъй като те желаят да изоставен Европейски Съюз. Не ние желаеме да напуснем Англия, а противоположното.

– Това е вашето мнение за събитията, които се случват на запад, само че дано поговорим за изтока – Русия. Вие не сте последовател на съветските газови потоци, доколкото знам, само че подкрепяте ли глобите против Русия?

– Абсолютно. Защото Русия към този момент не зачита интернационално право и стандарти. Видяхме това в Грузия, виждаме го всеки ден в Украйна и също по този начин в Сирия. Асад оцеля с съветски бомби. И доста мигранти, които минаха през Турция, през Гърция, до Германия и Австрия, започнаха своето пътешестване, тъй като Русия бомбардираше Сирия. Затова би трябвало да сме наясно, че Путин е подготвен да употребява военни дейности, може даже да го назовем война, с цел да реализира политическите си цели. Затова Европа би трябвало да се разсъни, Европа би трябвало да бъде обединена и ясна за този въпрос. Дори видяхме заплахата от съветска интервенция вътрешно – видяхме я при референдума за брекзит, с подправените вести и дезинформацията. Те сътвориха атмосфера, която докара в последна сметка до брекзит. Русия има интерес от слаба Европа, а слаба Европа е разединена Европа, в която Франция, Германия, България, Румъния, Испания се карат между тях. Това е в полза на Путин. Моето главно обръщение, като началник на най-силната политическа партия в Европа – Нека да стоим дружно. Тогава може да предложим на Русия да се върне на масата за договаряния. Но аз желая да стартира тези диалози от мощна позиция, не от слаба такава.

– Като заместник-председател на ЕНП в предишното, Вие отговаряхте за политическата тактика и политики в областта на правото и вътрешни работи. И двете са проблематични сфери за България. Имате ли пояснение за какво те към момента са проблематични?

– Мисля, че всеки европеец – българин, германец, швед, всеки европеец чака от страната си да зачита върховенството на закона, независимостта, некорумпираната конструкция.

Искам да обърна внимание на един съответен случай в България, от който знам, че хората са доста разочаровани – въпроса с Шенген. Особено, когато става дума за законовите условия за Шенген, България се оправя ужасно за опазването на външните граници и Бойко Борисов ми сподели предишното лято граничния пункт сред Турция и България, и би трябвало да Ви кажа, че граничният надзор в България има по-високо равнище на рационализация от този в Гърция, да вземем за пример. Така че, когато става дума за критериите, България би трябвало да стане член на Шенгенското пространство и върша каквото мога да поддържа това.

– Говорейки за почтеност, почтено ли е да стартираме да оценяваме обстановката в България да вземем за пример на база правосъдната система? Свързвайки финансирането от Европейски Съюз с резултатите и върховенството на закона, както изиска Екологичен потенциал преди няколко седмици?

– Говорите за парите на данъкоплатците? Българските данъкоплатци – вие, аз, немските и френските данъкоплатци – европейците заплащат за Европа. След това разпределяме средствата през районните фондове да вземем за пример, има и аграрни фондове – в Европейския съюз. С който и да беседвам, всеки ми споделя " апелирам ви, гарантирайте, че моите налози се харчат по верен метод. Че няма да има корупция и правосъдната система, която би трябвало да защищава този механизъм, също работи вярно. Това е упованието и по тази причина няма отстъпки или особено отношение към никого в Европа във връзка с честното потребление на наличните средства. Затова аз съм подготвен да бъда извънредно прецизен и мощен в осъществяването на тези правила. Знам, че доста страни не са удовлетворени от тях, само че би трябвало да Ви кажа, че тези, които харчат парите по верен метод, а България се оправя все по-добре, те не се опасяват от наказания, тъй като когато вършиме това вярно, можете да харчите парите както пожелаете.

- Благодаря Ви, за мен беше наслаждение. Какво очаквате да се случи в Европа след май?

– Първо, това е в ръцете на европейците. Изборите постоянно са в ръцете на гласоподавателите. След това би трябвало да обединим тези сили, които имат вяра в мощна Европа, в обединена Европа, която е способна да отбрани ползите на българите и на европейците.

– Манфред Вебер, доста Ви благодаря.
– И аз Ви благодаря.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР