Манджу Деви изпитва болки в продължение на два месеца миналата

...
Манджу Деви изпитва болки в продължение на два месеца миналата
Коментари Харесай

Климатичните промени се отразяват по-тежко върху здравето на жените

Манджу Деви изпитва болки в продължение на два месеца предходната година, до момента в който работи в стопанство край Делхи, само че не може да се откъсне от уговорките си, които от време на време изискват от нея да стои с часове във вода до кръста в оризово поле, да подвига тежко в интензивните горещини и да пръска с пестициди и инсектициди, заяви Асошиейтед прес.

Когато болката става нетърпима, дамата е откарана в болница. Лекарите откриват, че Деви е с пролапс на матката и ще се постанова хистеректомия. Тя не е споделила пред никого от фамилията си за болките, тъй като е обществено табу да се разискват " женски заболявания " и 56-годишната вдовица, с две пораснали деца и трима внуци, за които се грижи, разчитала на обезболяващи, с цел да остане на полето.

" Търпях мъчителни болки месеци наред, уплашена да приказвам за тях обществено. Не бива да се стига до хирургична интервенция, с цел да осъзнаем цената на увеличаващите се горещини ", сподели тя, заобиколена от дами, които са с сходна диагноза.

В навечерието на годишната среща на Организация на обединените нации за климата COP28, която стартира в края на месеца в Дубай, деятели приканват политиците да вземат ограничения против диспропорционалното влияние на климатичните промени върху здравето на девойките и дамите, изключително тук-там, където бедността ги прави уязвими. Те предлагат гарантиране на права върху земите на дамите, поддръжка и поощряване на кооперативи на дами и поощряване на представителките на нежния пол да заемат водеща роля в създаването на политики за климата.

Сред предложенията е и страните, изключително разрастващите се, да плануват повече средства в бюджетите си за полово тъждество в климатичната политика.

Лидерите от Г-20, които заседаваха в Делхи през септември, също признаха казуса. Деви работи в стопанство в Сиаруал, село с население към 7000 души, на няколко часа път югоизточно от Делхи, в Утар Прадеш, най-големият и най-населен индийски щат. Няколко дами на междинна и над междинна възраст от селото са имали същите недоволства, които са довели до хистеректомия.

Връзката сред явления като пролапс на матката и климатичните промени не са директни, само че са обилни, сподели Сеема Баскаран, специалист за неправителствената Transform Rural India Foundation. Жените в селските общности, наранени от климатичните промени, постоянно носят бремето на тежката физическа земеделска работа, която провокации като рисково време вършат още по-трудно, сподели тя.

Климатичните промени не предизвикват директно пролапс на матката, само че усилват провокациите пред здравето и изискванията на труд, при които дамите стават по-уязвими на такива здравни проблеми, добави тя.

В село Нану, на към 150 км от Сиараул, 62-годишната Савита Сингх упреква климатичните промени за зараза, поради която е изгубила пръста си през август 2022 година Тя стартира да се грижи за стопанството сама, откакто брачният партньор й отпътува да работи в Делхи.

Заради измененията в климата реколтата от ориз и пшеница понижава, вредителите по културите се усилват и брачният партньор й взема решение да употребява повече пестициди и инсектициди. Заради вредителите започнахме да използваме три пъти повече пестициди и торове и като ги ползвам без защитни средства, ръцете им изгоряха от химикалите и трябваше да ми ампутират един пръст, сподели дамата.

В друго село в Утар Прадеш 22-годишната Бабита Кумари ражда мъртви деца през 2021 година и тази година, което отдава на повдигането на тежки предмети в работата си, която продължава доста часове при възходящите горещини. Швета Нараян, откривател и деятел в Health Care Without Harm, споделя, че дамите, децата и възрастните хора са измежду най-уязвимите на рисковите климатични феномени.

Тя вижда аргументи за оптимизъм във обстоятелството, че в програмата на COP28 има ден, отдаден на здравето. Определено има ясно признание, че климатът въздейства върху здравето и че здравните потребности би трябвало да се одобряват по-сериозно, сподели тя, представена от Асошиейтед прес.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР