Мандатът ми започна със сформиране на служебно правителство. Кабинетът на

...
Мандатът ми започна със сформиране на служебно правителство. Кабинетът на
Коментари Харесай

Румен Радев: Парламентарната република атрофира. Парламентът все повече се превръща в нотариат


Мандатът ми стартира със съставяне на служебно държавно управление. Кабинетът на проф. Герджиков извърши изрядно своите отговорности и организира парламентарни избори. За първата година от мандата обнародвах 86 закона, като на 5 от тях постанових несъгласие. Упражних това си пълномощие, воден от позицията, че те ощетяват българските жители. Българската външна политика би трябвало да се образува у нас и да се отстоява на открито. Тя би трябвало да основава другари, а не врагове. Това съобщи президентът Румен Радев на конференция във връзка на една година от встъпването им в служба, представен от БГНЕС.

Проведох срещи с съвсем всички държавни и държавни ръководители на Балканите, поставих началото на модернизацията на връзките с Русия. Вярвам, че 2018, в която означаваме 140 година от Освобождението е опция да изведем българо-руските връзки от ледената ера, в която ги заварихме. Под моя закрила се организираха бизнес конгреси в Берлин, Букурещ и Варшава. Отношенията ни с Азербайджан демонстрираха, че когато президентската институция и държавното управление работят в синхрон, позитивното е налице. Особено значим миг от пътуванията ми са срещите с българските общности зад граница, добави Радев. Посветих немалка част от работата си на бранш сигурност, който е в сериозно положение.

На КСНС се реализира значим консенсус към интегрираното развиване на бранша, ускорение на модернизацията, по-добри условия за персоналния състав. Тенденциозно образуваната комисия за нов изтребител блокира цялостния развой на рационализация на въоръжените сили. МО беше насила да налива запаси в техника, която няма отбранителни качества. Така ситуацията е още по-тежко нито нова, нито остаряла ремонтирана техника. Проблемите на персонален състав остават нерешени. Постигнатото от министъра на защитата нарастване на заплатите се разминава с предстоящото. Не можах да убедя ръководещите в нуждата от увеличение на разноските за защитата.

Отстоявах суверенитета и независимостта на България, които не са даденост, а непрекъснато изпитание. Интензивната работа с Министерство на вътрешните работи, прокуратурата, спомогна за обезвреждане на външно вмешателство в изборния развой. Бе наложена насилствена административна мярка на петима непознати жители, бе прекъснато заплащането на мюсюлманските духовни лица извън.

Наложих несъгласие върху целия антикорупционен закон с ясното схващане за неговата неефективност. Борбата с корупцията ще се води от жителите и медиите отсега нататък, видно е.

България е в сериозен миг от своето развиване, председателството на Съвета на Европейски Съюз стартира амбициозно. Макроикономическите индикатори са положителни, само че те не могат да скрият, че равнището на задграничните вложения е извънредно ниско. Демографските индикатори са пагубни. Народно събрание се трансформира в нотариат, който единствено официализира решенията на държавното управление, акцентира Радев. Убива се свободната воля на депутатите, доверието в Народно събрание е сериозно ниско, споделям го с доста болежка и паника. Корупцията и несправедливостта деморализират цялото общество. Под въпрос е едно фундаментално демократично право – свободата на словото. Българското общество би трябвало да се пребори за това свещено право и то зависи от морала и волята на всеки публицист. Трябва да отстояваме демократичните си права, добави президентът. Моята активност като президент ще бъде отдадена на запазване на демократичните права на българите, на гарантиране на националния суверенитет и сигурност, на налагането на върховенството на закона. Ще настояваме за бистрота, ще подтиквам публичния спор за свободата на словото, ще работя за промяната в правосъдната система и антикорупционното законодателство. Въвеждането на електронното ръководство не може да се отсрочва повече. Децентрализацията на общините е наложителна стъпка. Необходими са неотложни ограничения в областта на образованието, добави още Радев.

" Няма война сред институции, има избрани ценностни разминавания ", сподели президентът Румен Радев.

" Не одобрявам български министър председател и немски канцлер да оповестяват покана към непознат държавен глава да посети България, а аз да го узнавам от медиите. Това е засегнатост към Конституцията ", безапелационен е президентът Радев, имайки поради поканата към турския президент Реджеп Ердоган да посети България в границите на стоплянето на връзките сред Европейски Съюз и Турция, която беше оповестена в събота по време на конференцията на Борисов и Меркел.

" Обстановката постанова България да води разговор с гтолемите съседи на Европейски Съюз, подобен комшия е Турция. Но тя е доста значим комшия на България. Ние сме сътрудници и съдружници, само че нашите връзки би трябвало да почиват на ясни правила на взаимно почитание и невмешателство. Турция се намеси в нашия политически развой, тя се меси и в мюсюлманското вероизповедание. Трябва да сме почтени в връзките с Турция, с цел да има резултат. Трябва ясно да сложим откритите тематики. Надявам се министър председателят Борисов да ги сложи ", сподели Радев.

Той разяснява и НСО, като сподели, че началникът на НСО не е подавал доклад за овакантяване. Става въпрос, когато имаме проблеми със законите, мандатът на предходния президент бе белязан с огромен срив в престижа на институциите, което загуби надзор над ДАР и над НСО, добави президентът Румен Радев. ДАР от работа директно подчинена на президента стана работа директно подчинена на Министерски съвет.

НСО от работа директно подчинена на президента, стана работа към президента, който реализира по закон нейното общо управление и надзор с 3 пълномощия. Реалният надзор по закон се реализира от непрекъсната комисия. Началникът на НСО по закон няма директен шеф сега, акцентира президентът. В годините прогресивно от президентската институция се лишават пълномощия. Президентът по силата на сегашните закони има квоти в комисията за нелегално добито имущество и в комисията за попречване и определяне на спор на ползи. Къде отиват хората на президента, просто се изпаряват. Това, което става, не е добре за българската народна власт, би трябвало да се основава на салдото на управляващите. Когато този баланс межди институциите се наруши в интерес на една, когато имаме несъразмерна централизация на власт в държавното управление и официална, и неофициална, резултатите са налице, сподели още Радев.

За Истанбулската спогодба, президентът сподели че не е моментът да я ратифицираме. Има доста по-важни тематики - корупция, престъпност и демографска злополука. Ние изчезваме като нация. Тази спогодба не би трябвало да се употребява като заслон, с цел да отвличаме вниманието на хората. Приемането на конвенцията без работещи закони няма да свърши работа, акцентира Радев.

" Вярвам в разсъдъка на българския парламент и депутатите ще изразят своята воля като жители и родители. Нека да изчакаме какво ще се произнесе българският парламент. Не би трябвало да избързваме и да поемаме задължения от чужбина, че ще ратифицираме тази спогодба ", сподели Радев, отговаряйки на въпрос дали ще наложи несъгласие, в случай че Истанбулската спогодба бъде гласувана от Народно събрание. /БГНЕС

Пълният текст на изказването на президента Румен Радев може да бъде прочетен на уеб страницата на президентството: https://www.president.bg/speeches-and-statements4184/izyavlenie-na-prezidenta-rumen-radev-po-vreme-na-otchetnata-preskonferentsiya-po-povod-godishnina-ot-vstapvane-v-dlazhnost.html

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР