Мандалото хлопна за „Има такъв народ“. Преговори с „Има такъв

...
Мандалото хлопна за „Има такъв народ“. Преговори с „Има такъв
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Мандалото хлопна за „Има такъв народ“. Няма да водим повече преговори с тях

Мандалото хлопна за „ ИТН “. Преговори с „ ИТН “ няма да водим повече.

Това сподели в предаването „ 120 минути “ по bTV водачът на Българска социалистическа партия и министър на стопанската система в оставка Корнелия Нинова.

“Преговорите са живи. От Българска социалистическа партия сме невъзмутими, търпеливи и рационални, тъй като разбираме какъв е залогът. Много по-важно от страстите е дали над милион софиянци ще имат топла вода или парно през зимата. Дали два милиона и повече пенсионери ще си получат актуализацията на пенсията през октомври. Това е доста по-важно от егото”, акцентира ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Тя бе безапелационна: “Ние демонстрираме самообладание и мъдрост от самото начало, само че желая да е ясно едно - ние организираме договаряния за държавно управление на България, а не курс по психотерапия на Аз-а. С Аз-а се занимава Фройд и други психоаналитици”, сподели Нинова и продължи: “Днес четох сътрудниците от “Има подобен народ” да споделят, че се усещат афектирани, тъй като никой не ги питал за стратегия, никой не ги питал за закони. Слагали сме им ги на масата и сме им казвали: “или гласувате, или край”. Това не е правилно.”

По нейните думи точно “БСП за България” е убедила другите договарящи партии да се отвори програмата към “Има подобен народ”. “Защото по този начин е морално и колегиално”, акцентира вицепремиерът.
Корнелия Нинова уточни също, че левицата е положила огромни старания за това “Продължаваме промяната” да правят отстъпка за промени сред първо и второ четене на антикорупционния закон. “Следователно и това искане на “Има подобен народ” е изпълнено”, посочи тя.

Според водача на Българска социалистическа партия Има Такъв Народ през днешния ден са дали още един мотив, че не това е повода да се отдръпват от договарянията. “Причината е, че статуквото - оня модел на обвързаности, на публични поръчки, на ин хаус, на близки компании - ГЕРБ, Движение за права и свободи, а в последно време и “Възраждане” се изплашиха, че нещата потръгват - че може да има кабинет, че може да има антикорупционно болшинство, че може Бойко Рашков да оглави, и дръпнаха”, счита Нинова.

“Мандалото хлопна за “Има подобен народ”. Преговори с Има Такъв Народ няма да водим повече.”, безапелационна е тя.

“Отстъпихме всичко допустимо, положихме всички вероятни старания, убедихме “Продължаваме промяната”, които бяха толкоз твърди, посредничихме, петък ги събрахме на една маса, всичко, което са поискали е отразено. Всичко, което е всъщност за България. Очевидно има нещо отвън това, което ги накара в последния миг да се отдръпват. Но няма връщане обратно повече. Пети път “Има подобен народ” да счупят страната, да си играят с обществото и с политическата система, единствено тъй като някой откъм гърба споделя какво и по какъв начин да се случва, няма да стане”, изясни Корнелия Нинова.

Според нея има смисъл да се довърши програмата, тъй като тя е “изключително добра”. “Дали ще има държавно управление, което ще я извършва, или ние ще я заявим като стратегия за избори, ние държим да довършим този документ, в това число и с оферти на “Има подобен народ”, които считаме за добри”, акцентира вицепремиерът.

По думите на Нинова всичко като идеология на левицата е отразено в програмата и е продължение на ролята на Българска социалистическа партия на обществен дирек в държавното управление. Тя се базира на 22-те милиарда обществени разноски за деца, за безвъзмездни детски градини, заложените безвъзмездни медикаменти, безвъзмездни учебници, увеличение на пенсиите, ваучерите за служащи, строителството на нови детски градини.

“Нашите хрумвания, които от 10 години се опитвахме да осъществяваме при ГЕРБ, се осъществиха за 5 месеца. Да, може да не е всичко, знам, че хората чакат доста повече, само че в тази обстановка и в тези рецесии ние направихме това”, посочи водачът на българските социалисти.
Относно третия мандат, Корнелия Нинова разяснява: “Появиха се разнообразни тълкувания. Направи ми усещания по какъв начин ГЕРБ прегърнаха изявлението на Радев, че президентът ги е послушал и е предиздвикал Българска социалистическа партия да върне мандата в понеделник. Тази симбиоза сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и президента не е от през вчерашния ден. Президентът от първия месец бие по кабинета. От първия месец ни се сподели: “нямате и 100 дни”. Постоянно беше подложен на критика кабинета. Но ние ще се отнесем с почитание към Конституцията, към нашите групови партийни органи и в сряда ще кажем.”

Тя също по този начин напомни, че предходната година “БСП за България” държа третия мандат 11 дни и всички тези, които в този момент атакуват левицата да връща мандата бързо, тогава са се молили да го задържат, с цел да се одобри актуализацията на бюджета.

“Даже в този момент събитията са по-тежки оттогава, тъй като не е единствено коронавирус рецесия, а в този момент е инфлацията, цените, обедняването. Значи тогава едни и същи хора не се сещат за Конституцията и че има решение на Конституционния съд, в този момент същите хора споделят: “връщайте бързо”. Защо? Защото в този момент има възможност битката със задкулисието и паралелната страна да продължи и да се случи. Това е борбата през днешния ден - дали ще успеем да продължим това, което започнахме и парите от кражбите, които ще спрат, ще отидат при народа, или ще се върне остарялото - ГЕРБ и ДПС”, добави вицепремиерът и стопански министър.

Относно Бойко Рашков, Нинова показа, че като длъжностен министър на Министерство на вътрешните работи е бил праволинеен, само че нейното чувство за борбеността му се е засилило, изключително след реакцията на ГЕРБ и Движение за права и свободи. “Изключително последна гняв и реваншизъм. Тази реакция е свръхнормална”, уточни тя.
Лидерът на Българска социалистическа партия разяснява и изтеклата в медиите среща на Демократична България: “Много огромна част от това, което се сподели няма нищо общо с договарянията, които водихме.

Тяхна си работата, да си приказват каквото желаят вътрешнопартийно. Но това, което ме впечатли е, че при нашите старания за кардиналния диалог какво ще вършим с България, в главите на сътрудниците са се въртели мисли за министерски кресла и постове. От тези неща нищо не сме обсъждали на договарянията. Говорихме единствено по програмата.”

Относно думите на Христо Иванов по неин адрес, Нинова съобщи: “Христо Иванов ме разяснява, че не желая смяна във формулата, тъй като желая да си запазя позициите. Не ме впечатлява. Чувала съм за себе си персонално всевъзможни характерности - и обиди, и хвалби. Отдавна това не ме впечатлява. Съдя по хората по работата и по резултатите. Не ми е в стила, може да прозвучи нескромно, само че за пръв път България, откогато сме в Европейски Съюз, сме преди всичко по промишлено произвеждане и индустриално развиване. Това е оценката за моята работа като министър, за екипа и за всички сътрудници в министерството, на които съм признателна.”

Попитана за длъжностен кабинет, Корнелия Нинова акцентира, че пълномощията са му доста лимитирани и че главната негова работа е да организира избори.

“Без работещ парламент и без опция да се одобряват нужните закони, служебният кабинет не може да реагира съществено на значимите провокации, които ни очакват”, счита тя.

“Прогнозирам, че наесен ще ни се наложи да имаме таван на цените. Ако няма парламент, няма кой да го направи”, разяснява още тя, като добави: Помните ли март-април месец, тогава споделих, че има потребност да наложим форсмажор. Нямаше човек в страната, който да не скочи против мен и да не ме упрекна във всички грехове - от непросветеност до това, че съм към този момент рискова. Сега сме юли, виждате ли какво става в света? Русия наложи форсмажор за доставки на Германия, Германия стартира да постанова форсмажор за нейните доставки, в това число към български компании. Е, можехме ли да се чуем през март месец и да го създадем първи, а не да чакаме постоянно огромните и господарите да го създадат?”

“От това всичко ще загуби българската стопанска система. Затова в този момент споделяме, би трябвало да има работещ парламент, би трябвало да има правителство”, сподели в умозаключение Корнелия Нинова.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР