Манастирът край Чирпан, разположен в землището на село Златна ливада,

...
Манастирът край Чирпан, разположен в землището на село Златна ливада,
Коментари Харесай

Знаете ли къде се намира най-старият скален манастир не само в България, но и в цяла Европа?

Манастирът край Чирпан, ситуиран в землището на село Златна морава, е най-старият скален манастир освен в България, само че и в цяла Европа и освен това е настоящ. Това е една от най-старите здания в България. Нарича се " Свети Атанасий " и е женски православен манастир. Основан е от Александрийския патриарх Св. Атанасий Велики. 

Смята се, че е учреден през далечната 344 година. Манастирът се намира покрай село Златна морава. Разположен е на рид над селото, на десния бряг на Стара река, близо до вливането ѝ в река Марица, на 14 км от град Чирпан, на 53 км южно от Стара Загора, на 71 км от Пловдив и на 202 км от София.

Мястото е красиво, само че и не е инцидентно определено. Наблизо е минавал римският път Виа Диагоналис. Към днешна дата манастирът се състои от черква, която е една от най-старите здания в България, хубав и поддържан двор, пещера-постница и аязмо с лековита вода в манастирския двор под нея.

В своята дългогодишна история манастир " Свети Атанасий “ нееднократно е бил опустошаван и изграждан още веднъж. По време на османската власт храмът е дървен. След 1944 година той се употребява като овчарник на локалното Трудово-кооперативно земеделско стопанство. В началото на 50-те години на предишния век манастирските здания са освободени за църковно прилагане. В края на 70-те години е освежен по самодейност на Министерство на културата. Тогава е издигната новата манастирска постройка. Със своя мащаб и пространство тя го прави един от най-големите манастири в днешна България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР