Мамините рецепти са най-вкусни, а този прекрасно ухаещ домашен хляб

...
Мамините рецепти са най-вкусни, а този прекрасно ухаещ домашен хляб
Коментари Харесай

Домашен хляб по мамина рецепта

Мамините предписания са най-вкусни, а този прелестно ухаещ домакински самун до потвърждава

Необходими Продукти

● брашно - 1 кг София мел
● квас - 2 бр. суха /или 1 пакетче жива квас 42 г/.
● вода - 450 мл хладка
● олио - 3 с.л.
● сол - 1 с.л.
● захар - 1 ч.л.
● червен пипер - за намазване
● чубрица - за намазване

Начин на подготвяне

Във всяко българско семейство хлябът е знак на гостолюбие и по остарялата българска традиция гостите се посрещат с самун и сол. Моята майка ме научи да влагам респект и обич, до момента в който го подготвям и аз влагам цялото си усърдие.

В подобаваща купа отсявам брашното, добавям солта и върша кладенче. Маята изсипвам към хладката вода, в която съм добавила захарта и лъжица брашно. Изсипвам я деликатно в кладенчето, като добавям и олиото.

Съветът ми е да започнете с към 700–800 г брашно. Аз си забърквам тестото в купата и доправям процеса върху плота.

Добавям брашното последователно, до момента в който получа меко еластично тесто, което да не лепне по ръцете. Оставям в набрашнена купа да втаса за към 40-45 минути (да удвои размера си). Сега времето е топло и тестото шупва по-бързо.

При първото втасване – тестото е леко и въздушно. Омесвам го още малко и оформям типа му. Поставям в намаслена и набрашнена тавичка да втаса още един път. Времето за второто втасване още веднъж зависи от околната температура, на тази топлота са му нужни към 20-25 минути. Той би трябвало да си резервира форма си. Леко намокрям с вода и го намазвам с червен пипер и чубрица.

Разрезите са значими и се вършат с цел да излиза парата от тестото по време на печене. Препоръчително е се вършат с доста изострен нож. Дълбочината на разреза би трябвало да е към 5-6 милиметра и да се вършат напълно леко. Не натискайте, тъй като тестото ще спадне мигновено. Просто прекарайте острието по повърхността без да оказвате никакъв напън.

Печенето е в мощно загрята фурна. Аз я включвам 20-25 минути преди печенето на 240 градуса, с цел да съм сигурна, че е добре загряла.

Под съда за печене поставям незапалим съд с вода, с цел да осигурим влажната среда, която е нужна при първичното печене. Намалявам температурата на 200 градуса и пека към 40-45 минути. По време на печенето хлябът ще се надигне още. Трябва да се наглежда, тъй като времето за печене отново ще зависи от количеството, а и другите печки пекат друго.

Не мога да ви опиша аромата, който се носи в близост, връщайки ме в детството и мамината кухня. Моля, сервирам ви го от сърце! Сладко да ви е!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР