Малкович ще постави като режисьор спектакъла Оръжията и човекът“ по

...
Малкович ще постави като режисьор спектакъла Оръжията и човекът“ по
Коментари Харесай

На Джон Малкович му хареса у нас: Прави кастинг на актьорите от Н...

Малкович ще сложи като режисьор спектакъла „ Оръжията и индивидът “ по пиесата на Нобеловия лауреат Бърнард Шоу. Репетициите ще стартират през м. октомври 2024 година, а премиерата ще се състои през м. ноември на Голяма сцена в Народен спектакъл „ Иван Вазов “.

 

Сценограф на спектакъла ще бъде белгийският художник Пиер-Франсоа Лимбош – създател на сценографията на над 30 европейски кино лентата и театрални постановки. Той също взе присъединяване в провеждането на кастинга и се срещна с разнообразни механически и креативен екипи в Народния спектакъл.

 

„ Оръжията и индивидът “ е пиеса в три дейности от световноизвестния ирландски драматург Бърнард Шоу, сложена за първи път през 1894 година в спектакъл „ Авеню “ в Лондон.

 

Чрез езика на комедията и похватите на сатирата текстът цели да осмее публичните настроения, възхваляващи войната, показвайки тяхната вътрешна противоречивост и непотребна романтизация. Именно поради това си желание създателят избира за заглавие на пиесата откъс от британския превод на началото на античната епическа поема „ Енеида “ на Вергилий.

Първоначално персонажите в пиесата нямат персонални имена, само че в устрема си към реалистично звучене Бърнард Шоу доближава до концепцията да сложи описаните взаимоотношения и събития в подтекста на неотдавна завършилата на Балканите Сръбско-българска война. Така в място на действието се трансформира домът на офицер Петков в малко градче край Драгоман в България след края на борбата при Сливница през 1885 година

 
Режисьорът Джон Малкович слага известната пиеса на Шоу за повторно в кариерата си. През 1985 година той режисира „ Оръжията и индивидът “ в спектакъл „ Circle in the Square “ в Ню Йорк. В постановката вземат участие актьорите Кевин Клайн (по-късно сменен от самия Малкович), Глен Хедли и Раул Хулия, а представлението се радва на огромен зрителски интерес и е изиграно над 100 пъти.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР