Малкото китно селце Голям извор почете паметта на големия Васил

...
Малкото китно селце Голям извор почете паметта на големия Васил
Коментари Харесай

Голям извор отбеляза 181 години от рождението на Васил Левски

Малкото китно селце Голям извор уважи паметта на огромния Васил Иванов Кунчев. На 18 юли 2018 година, поданици и посетители означиха 181 годишнина от рождението на Апостола и 146 години от откриването на Първия областен революционен комитет в Българско. Пред къщата – музей,,Васил Левски “ още веднъж оживя силата на българския дух и непоколебимостта на жаждата за независимост.

Организатор на програмата по случай честванията е кметство с. Голям извор, с поддръжката и съдействието на кмета на Община Тетевен доктор Мадлена Бояджиева. Нейните думи потвърдиха вярата и устрема в идеята:,,Във всяко българско сърце живее споменът за него – Апостола, неуловимия Дякон, мъжа с най – чистата душа! Всяко дете стартира да учи българската история с неговото име, име знак на безгранична любов към жанр и Родина! Левски е персона, която не би трябвало да бъде забравяна. Личност, която би трябвало гордо да носим в нас и да предаваме заветите, които ни е завещала, на идните генерации. Днес, повече от всеки път ни е необходим образецът на Левски – неговия национализъм, неговата борбеност и безрезервност. “

Животът и делото на Васил Левски остават за бъдещите генерации като образец за безрезервност, родолюбие и безподобен подвиг. Тържественото честване бе маркирано с богата стратегия. С музикално – поетичния театър,,И дано роденият финален помни “, жителите и гостите на селото в никакъв случай не ще не помнят величествения героизъм на Апостола. Самодейци към читалище,,Найден Григоров “ с.Голям извор и дейци от клуб,,Традиция “ показаха фрагмент от драматургична режисура,,В нощта на залавянето “. Барелефът на Левски бе обсипан от поднесените венци и цветя в символ на благодарност към саможертвата в името на България. Вечерта приключи с тържествена и пъстра заря, знак на безграничната любов към родното.

Епохите минават и отминават една след друга, раждат се и умират, а Дякон Игнатия, Васил Левски е постоянно жив. Българската земя нетленно тръпне от неговите стъпки, оставили в душите ни усета за продължителност и великолепие!

,,Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме! “

Васил Левски



Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР