Гъвкавостта на хидроенергийните мощности позволява успешно балансиране на електроенергийната система

...
Гъвкавостта на хидроенергийните мощности позволява успешно балансиране на електроенергийната система
Коментари Харесай

Зам.-министър Самандов: Каскадата „Белмекен-Сестримо-Момина клисура“ е ключова за баланса на електроенергийната система

„ Гъвкавостта на хидроенергийните мощности разрешава сполучливо балансиране на електроенергийната система освен у нас, само че и в района, което прави каскадата „ Белмекен-Сестримо-Момина клисура “ основен съставен елемент за българската енергетика. “

Това сподели заместник-министърът на енергетиката Георги Самандов на гала във Водноелектрическа централа „ Сестримо “ във връзка довеждане докрай рехабилитацията на централата, с което завърши сполучливо модернизацията на цялата каскада „ Белмекен-Сестримо-Момина клисура “ . В церемонията се включиха също министърът на околната среда и водите Петър Димитров , зам.-посланикът на Чехия Петър Вавра, специалисти и други

Каскадата е най-голямата в България , сравнима с мощността на един от блоковете на АЕЦ „ Козлодуй “. При помпения режим се употребява еднакъв воден запас, което трансформира ПАВЕЦ в естествени акумулатори за зелена сила.

„ В момента над 70% от употребяваната електрическа енергия в страната е от нисковъглеродни източници “, напомни енергийният заместник-министър.

Водноелектрическа централа „ Сестримо “ е второто ходило в комплекса и третата най-голяма индустриална мощ в системата на НЕК. Средногодишното й произвеждане на електрическа енергия е малко над 290 GWh. Произведеното количество от пуска й до през днешния ден е близо 12 милиарда КWh, като централата е работила общо към 168 000 часа – или близо 20 години без спиране . В ПАВЕЦ „ Белмекен “ , първото ходило от каскадата, са конфигурирани два генератора в помпен режим, които могат да бъдат задействани при остатък на електрическа енергия в системата.

В изявлението си по време на церемонията заместник-министър Самандов напомни, че модернизацията е част от плана за рехабилитация на уреди от хидроенергийната система , съфинансиран с безплатни средства от управлявания от Европейска банка за възстановяване и развитие „ Международен фонд за подкрепяне извеждането от употреба на блокове от АЕЦ Козлодуй “ /KIDSF/ и лични средства на НЕК . KIDSF се финансира от Европейския съюз и страните-донори Австрия, Белгия, Дания, Франция, Гърция, Ирландия, Нидерландия, Испания, Швейцария и Англия. Стойността на рехабилитацията на Водноелектрическа централа „ Сестримо “ е малко над 4.4 млн. евро .

България има голям хидроелектрически капацитет , добави още заместник-министърът на енергетиката. По неговите думи, пълноценното потребление на този капацитет ще се отрази удобно върху сигурността на системата.

Каскада „ Белмекен-Сестримо-Момина клисура “ е с обща конфигурирана мощ от 735 MW в генераторен и 104 MW в помпен режим . Хидроенергията разрешава бърза реакция при амплитудите в производството на ВЕИ, също така тя е напълно локален източник на възобновима сила – доста значим детайл за енергийната самостоятелност. Общата стойност на плана за рехабилитация на каскадата е към 20 млн. евро. Тя е изпълнена по контракт сред НЕК ЕАД и консорциум KONČAR KET – ČKD BLANSKO – RUDIS от 2018 година

От НКЖИ разкриха каква е повода за закъсненията на влакове нощес

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР