Малкото дете започва да плаче. Майката веднага му дава смартфон,

...
Малкото дете започва да плаче. Майката веднага му дава смартфон,
Коментари Харесай

Ето защо децата не бива да си играят със смартфони и таблети

Малкото дете стартира да плаче. Майката незабавно му дава смарт телефон, с цел да се успокои. За нея това е доста комфортно. Но в действителност става дума за една неприятна концепция. Защото смарт телефоните не са бавачки и децата не би трябвало да си играят с тях или с таблети. Това може да се отрази негативно на развиването им.
В ранните години физическото, прочувственото и когнитивното развиване е от огромно значение, а дългото стоене пред екрана може да се отрази неприятно на говора, моториката и на обществените качества. До този извод стига изследване от Япония, за което е изследвано развиването на 7097 деца за нескончаем интервал от време. Ако децата на една годинка всекидневно гледат в екрана сред един и четири часа, по-късно на двегодишна възраст са изправени пред три пъти по-висок риск от закъснение в развиването в региона на връзката, фината моторика, решаването на проблеми, както и във връзка с обществените качества.

Смартфоните не са подобаващи за дребните деца
Причина за забавянето в развиването е и това, че цифровите устройства лишават децата от тласъка да приказват. " Децата се учат да приказват, когато бъдат окуражени да го създадат, само че в случай че гледат единствено в екраните, просто няма по какъв начин да се упражняват да приказват ", споделя педиатърът доктор Джон Хътън от Детската болница в Синсинати. Дългият престой пред екрана може да се окаже и причина за това децата по-рядко да контактуват със свои връстници и с възрастните, което е значимо за тяхното обществено развиване. Реалните хора са доста по-комплексни от фигурите на екрана, както показва Хътън. Когато погледнем в лицата на хората, мозъкът ни се задейства, с цел да открие по какъв начин можем да контактуваме с тях.
Заниманията на дребните деца със смарт телефоните постоянно заместват дейните игри, откритията и изобретателното мислене, което е решаващо за когнитивното развиване. Освен това децата са по-малко склонни да се движат и не упражняват моториката си. Освен всичко друго дребните могат и да се пристрастят към смарт телефоните или таблетите, които отклоняват вниманието им от други значими действия.

Какво предлагат специалистите
Децата реагират на пъстротата на екрана, само че те не схващат какво виждат - защото мозъкът им още не може да обработи видяното. Малките деца нямат потребност от цифрови медии за своето развиване. Затова децата под две години въобще не трябва да прекарват време пред смарт телефони и таблети. Децата сред три и шест години пък не би трябвало да се занимават с тях по-дълго от сред 30 и 60 минути на ден.
Дори и сякаш подобаващите за възрастта на дребните деца наличия постоянно не са такива, акцентира доктор Хътън. " Проблемът с някои онлайн наличия за деца е, че родителите ги считат за потребни, тъй като по този начин се популяризират и би трябвало да съдържат доста информации за писмеността, цветовете, цифрите или животните, които децата да гледат и чуват. Но това, което подтиква ученето, са наличията, помагащи на децата да употребяват знанията си отвън заученото наизуст - с цел да могат да се ориентират в действителния свят, в който нещата са по-непредсказуеми и изискват креативност и устойчивост ", изяснява педиатърът.

Човешката непосредственост е незаменима
За развиването на дребните деца най-важна е близостта с хората, които те могат да следят, да играят и да приказват с тях. Те би трябвало да се движат и да пробват разнообразни неща, с цел да опознаят света и да съберат опит. Ако обаче това е невероятно и детето би трябвало да бъде забавлявано някак, то пособията за изобразяване, играчките или книгите изрично са по-добър избор от смарт телефона. Като опция децата биха могли да бъдат привлечени интензивно към делничните занимания. Тъй като за развиването на дребните е от огромно преимущество да вземат участие - да им се споделя какво тъкмо се прави сега, върху какво се работи, какво се готви или урежда.

И отегчението може да породи креативност
Малките деца виждат какъв брой значими са смарт телефоните и таблетите за възрастните. И се стремят да имитират това, което виждат. Поради това родителите би трябвало да им дават добър образец и в наличието на децата да не прекарват прекалено много време пред екраните. Особено значимо е да се заобикалят завладяващи занимания като игрите, гледането на филми или четенето на мейли в наличието на деца, предлага швейцарско изследване от 2021-ва година. Ако на хленчещите деца неотложно бъде даден смарт телефон или таблет в ръката, това се трансформира в още една спънка в развиването им, а точно - да се оправят с дискомфорта. " Ако им се разреши да скучаят, даже за малко,те в началото не се усещат добре, само че по-късно си споделят - желае ми се да ми е по-комфортно. Така се ражда творчеството ", показва педиатърът от Синсинати доктор Хътън.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР