Малко след полунощ Армения е подписала споразумение с Азербайджан и

...
Малко след полунощ Армения е подписала споразумение с Азербайджан и
Коментари Харесай

Новото примирие за Нагорни Карабах: Реванш за Баку с гаранция от руски и турски миротворци

Малко след среднощ Армения е подписала съглашение с Азербайджан и Русия за преустановяване на огъня в Нагорни Карабах, предадоха международните организации. Това е следващото помирение, контрактувано сред двете враждуващи страни откогато започнаха военните дейности, само че за разлика от предходните, които се провалиха, това има голяма възможност да бъде спазено.
Снимка: btvnovinite.bg
През последните шест седмици продължаващият към този момент 30 години спор за обитаемата с арменци област, намираща се публично в рамките на Азербайджан, още веднъж ескалира и се трансформира в стандартна война.

Реваншът на Азербайджан

Вероятността това съглашение да бъде по-трайно от предходните е подбудено от настоящата обстановка на фронта. През последните седмици арменските сили понесоха много провали и загуби. По последни данни азербайджанската войска се намираше на подстъпите към основния град на Нагорни Карабах – Стапанакерт. Последните дни бяха белязани от тежки боеве за стратегическия и значим в историческо отношение град Шуша, чието завладяване с интервенцията „ Сватба в планината “ през 90-те обуслови значително успеха на арменската страна във войната тогава. Според Баку азербайджанските сили са влезнали в Шуша на 9 ноември, само че Ереван отхвърли тези изказвания.

Сега обаче за Армения обстановката е доста тежка и тя беше принудена да направи огромни отстъпки. От изказването на арменският министър председател излиза наяве, че той е подписал примирието под натиска на военните, които явно се опасяват от още по-голямо проваляне.

" Подписах заявки с президентите на Русия и Азербайджан за преустановяване на карабахската война, считано от 1:00 ч. (23:00 ч. през вчерашния ден българско време). Текстът на заявката към този момент оповестеното заявление е неизразимо мъчителен за мен персонално и за нашия народ. Взех това решение вследствие на бездънен разбор на военната обстановка и на оценката на хора, които са осведомени с нея по допустимо най-хубавия метод ", съобщи Пашинян, съобщи ТАСС.
Снимка: btvnovinite.bg
Вестта обаче не беше посрещната добре в Армения. Хиляди излязоха на улиците на Ереван да стачкуват против съглашението и щурмуваха Народното събрание.

Азербайджанският президент Илхам Алиев не скри злорадството си от протичащото се в послание по националната телевизия и насочи апел да се употребява слогана „ Карабах – това е Азербайджан “ в обществените мрежи, с цел да се ознаменува успеха.

Какво гласи новото помирение?
Армения и Азербайджан стопират огъня по актуалната фронтова линия.Армения ще върне на Азербайджан по специфичен график съвсем всички територии отвън границите на руската самостоятелна област Нагорни Карабах, които са били окупирани при войната през 90-те. Преди 15 ноември Азербайджан би трябвало да получи регионите на Калбаджар и Лачин, само че без прохода, свързващ Нагорни Карабах и Армения. Преди 20 ноември в азербайджански ръце би трябвало да преминат под контрола на Баку региона на Агдам и елементи на региона на Газах, които не влизат в територията на Нагорни Карабах.Предвижда се построяването на нов път сред Армения и Нагорни Карабах в региона на Лачинския кулоар през идващите 3 години. Той ще бъде под контрола на съветските миротворци.На контактната линия сред двете враждуващи страни в Нагорни Карабах и Лачинския кулоар сред региона и Армения ще бъде ситуиран мироопазващ контингент на Русия, състоящ се от 1960 военни, 90 бронетранспортьора и 380 профилирани автомобила.Бежанците от Нагорни Карабах и близките региони ще могат да се върнат в своите домове под контрола на Върховният комисариат за бежанците на Организация на обединените нации.Осъществяване на замяна на пленници сред двете страни.Всички транспортни и стопански връзки в района би трябвало да бъдат възобновени. Армения ще даде сухопътна връзка сред главната територия на Азербайджан и ексклава на Нахичеванската самостоятелна република, който ще бъде под контрола на съветската гранична полиция.
Русия към този момент стартира да изпраща свои миротворци в Нагорни Карабах. В района ще бъдат ситуирани и турски миротворци.

Двете страни не са обсъждали статута на Нагорни Карабах. Този въпрос ще се взема решение на по-късен стадий. В своето телевизионно послание Алиев отбелязва, че е предложил региона да има самостоятелен статут, само че те не са се съгласили и по тази причина се е стигнало дотук.

Включване на Турция в миропазващия контингент?
Снимка: btvnovinite.bg
В ранните часове на тази заран азербайджанският президент Илхам Алиев съобщи, че Турция ще вземе присъединяване в миротворческия развой в Нагорни Карабах, съобщи „ Ройтерс “.

Малко по-късно министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров и турският му сътрудник Мевлют Чавушоглу разискаха във вторник по телефона бъдещите стъпки към урегулиране на обстановката в Нагорни Карабах, заяви ТАСС.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР