Малко след Коледа на 1910 г., наследницата на една парфюмна

...
Малко след Коледа на 1910 г., наследницата на една парфюмна
Коментари Харесай

Мистериозният случай на Дороти Арнолд – една от градските легенди на Ню Йорк

Малко след Коледа на 1910 година, наследницата на една парфюмна империя – Дороти Арнълд, изчезва без диря, до момента в който се пробва да закупи вечерна рокля от магазин в Ню Йорк. Не е належащо доста време, с цел да се включат и медиите в най-различни спекулации и да накарат мнозина да стартират да наблюдават девойката с вярата, че ще има и огромна премия.

Изчезването на Арнолд се трансформира в един от най-интересните случаи за града, полицията няма рационално пояснение, конспираторите също се включват в следствието. Първата спирка е незабавно обвързана с опцията Дороти да е отвлечена от своя не толкоз влиятелен другар. Преди време той е направил предложение за брак, тя е отказала и претекстът е повече от явен. Други споделят, че тя е направила незаконен аборт, а това е довело до отвличането от ревнивост. Има и вид фамилията ѝ да я скрива, тъй като се срами от нея.

До през днешния ден никой не знае къде е отишла Дороти. Преди нейното мистериозно изгубване, дамата живее необикновен разточителен живот. Тя е родена през 1885 година в Ню Йорк и е второто от четири деца на Мери Паркс Арнолд и Франсис Р. Арнолд – един от най-богатите вносители на парфюми в страната. Нейният чичо в някогашен арбитър във висшия съд на Съединени американски щати. Цялата фамилия се счита за част от висшето общество и единствено с взор може да получи всичко пожелано, а това е мощ, която няма да открием толкоз елементарно. От 80-те години на XIX век, до този миг, те не престават да се считат за една от най-важните и богати семейства в Ню Йорк. След като Дороти приключва колежа в Пенсилвания, стартира да преследва своята фантазия да бъде публицист, не съумява да даде нужното на литературните критици, само че откакто семейството има пари, може да я разгласява.

Извън работа, девойката има известност на едно влиятелно и доста сполучливо момиче. Липсва едно отрицателно мнение и все пак, дамата изчезва. Във въпросния ден наподобява красива и ослепителна, както би трябвало да бъде. На потегляне споделя на майка си, че отива до магазин на 5-то Авеню и това е всичко. Свидетели виждат по какъв начин си купува бонбони и книга по пътя. Нейна другарка Гладис Кинг се блъска в нея, до момента в който Арнолд напуща магазина, двете се поздравяват и не престават по пътя си.

 (King1893NYC)_pg766_KNICKERBOCKER_TRUST_CO.,_234_FIFTH_AVENUE,_CORNER_OF_27th_STREET

Когато стартира да се стъмва, момичето не се прибира вкъщи. Семейството стартира да се тормози, само че детето по този начин и не се прибира. Започват да звънят по другари и родственици, само че никой няма информация. Малко по-късно един от познатите ѝ се обажда вкъщи, очевидно обезпокоен дали е била открита и още по-изненадващо е, че получава позитивен отговор.

На идващия ден звънят на Джон Кейт – юрист и фамилен другар, с цел да изискат комшия. Фамилията чака медиен скандал и още повече позор, в случай че се окаже, че наследничката се е отдала на пиянство и празненства, пропускайки да заяви това на роднините си. Чакат към 6 седмици, преди да уведомят полицията. Не значи, че не са я търсили по-рано, просто са криели новината. Наемат се частни детективи, разнообразни гадатели и още доста други, които претърсили всички парцели, магазини, лечебни заведения домовете на другари и даже моргата. В стаята ѝ откриват „ другарски “ писма, написани от Джордж Гриском – 42-годишен инженер, който живеел с родителите си в Питсбърг, Пенсилвания.

Тези писма потвърждавали някаква странна връзка и постоянна връзка, същата траяла даже и след възбраната на родителите ѝ. Дороти постоянно бягала от вкъщи си, споделяйки, че е отивала на посетители при другари от университета. Лъжата била разкрита малко по-късно, когато от заложна къща се обадили да попитат дали дамата има намерение да заплати заема си. На 26 януари, информацията за изгубването е към този момент факт.

Директорът на полицията има вяра до последно, че дамата най-вероятно може да е жива, нейният татко обаче не е толкоз безапелационен и счита, че е убита. Пред вестниците споделя, че ще даде всеки извоюван $, за доказателства, както и за възмездие. Неговот поверие е, че най-вероятно дамата е убита в Сентрал парк, а тялото ѝ е хвърлено в резервоара на същия парк. По това време обаче същият е заледен и няма по какъв начин тялото да се изхвърли там. След като е изпразнен, в него няма и диря от момичето. След нейното изгубване, наследството и финансите на семейството стартират постепенно и несъмнено да понижават, година след година, няколко дами се преструват на Дороти в опит да вземат останалите пари, само че бързо са разконспирирани.

Някои описват, че е избягала в Европа, други считат, че се е самоубила, откакто литературните кръгове отказали да я одобряват като създател. Трети имат вяра, че момичето е направило незаконен аборт и е умряла по време на самата интервенция. Тази доктрина е дадена от лекар, който управлявал незаконна клиника.

Същият даже заявявал, че е правил сходна операция на момичето и малко по-късно, то е умряло. 6 години след изгубването, човек от пандиза на име Едуард Гленорис твърди, че даже е взел участие в заравянето на тялото. Полицията го води на разпит, той споделя къде би трябвало да е заровена жертвата, само че там още веднъж няма нищо. През април 1921 година родителите харчат към 100 000 $, с цел да я намерят, само че още веднъж няма никакви следи, никакви теории и нищо, за което да се заловен проверяващите.

Същата година се твърди, че са открити нови шокиращи разкрития и делото е затворено. Няма никаква друга информация. Семейството е изпращало най-различни писма, които открива и в следствие стопира. От другата страна, наетият юрист е на тъкмо противоположното мнение и декларира, че полицията си измисля някакви версии и на практика нищо не е намерено. Още няколко години двете страни ще стартират да се упрекват една друга, само че постоянно няма да има какъвто и да е резултат.

Точно това ще остави казусът отворен, като че ли Дороти се е телепортирала на друга планета, в никакъв случай не е съществувала или просто се е трансформирала в някой различен човек. Едно е несъмнено, каквото и да се е случило, тази жена в никакъв случай не е намерила пътя към дома си или в никакъв случай не е желал да се върне. Това остава една от най-големите мистерии на Ню Йорк, както можем да се досетим.

Снимки: Wikipedia

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР