Малко след като Турция предложи дипломатическа и военна помощ на

...
Малко след като Турция предложи дипломатическа и военна помощ на
Коментари Харесай

Лидерите на Армения и Азербайджан отрекоха възможност за диалог

Малко откакто Турция предложи дипломатическа и военна помощ на Азербайджан, Ереван заяви за свален арменски боен аероплан Су-25 над своя територия от турски изтребител Ф-16, потеглил от Азербейджан.

Министерството на защитата на Армения посочи, че водачът на сваления аероплан е умрял и акцентира, че случаят е станал във въздушното пространство на Армения.

От Министерството на защитата в Баку и Анкара отхвърлиха информацията.

Военните дейности сред Армения и Азербайджан взеха нови жертви. И двете страни оповестяват за тежки загуби в боевете за Нагорни Карабах, които не престават трети ден.

Ожесточени боеве се водят за Нагорни Карабах, оповестяват военните от двете страни. Настроението в двете столици отразяват анкети с поданици на Ереван и Баку.

" Не ме е боязън от войната, тъй като армията ни е мощна ".

" Искам още веднъж да седнат на масата за договаряния, единственото нещо, което желая, е мир, нищо друго ".

" Азербайджанската войска ще завоюва тази война и ще си върнем земите, ще развеем нашето знаме над Карабах ".

" Откакто съм роден тлее спорът за Карабах. Надявам се, че ще бъде позволен един път вечно и няма да го прехвърлим на идващите генерации ", споделят интервюираните.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации организира изключително съвещание, откакто международните водачи приканиха за неотложно преустановяване на огъня в Нагорни Карабах. Минската група, водена от Франция, Русия и Съединени американски щати, " предлага подобаващ конгрес " за разговор.

Премиерът на Армения Никол Пашинян и президентът на Азербайджан Илхам Алиев съвсем едновременно отхвърлиха опцията за разговор между тях за решение на рецесията към противоречивия регион.
Има заплаха Русия и Турция да се намесят в спора сред мюсюлмански Азербайджан и християнска Армения.

По-рано турският президент Реджеп Ердоган настоя да се приключи " окупацията на Нагорни Карабах " и удостовери поддръжката си за Азербайджан.

Това пък провокира представителят на Кремъл Дмитрий Песков да призове Турция да направи всичко допустимо за преустановяване на огъня.

Армения съобщи, че разчита на помощта на Русия при положение на ескалация, стана ясно от изявление на арменския дипломат в Москва пред Интерфакс.
Основната причина за напрежението е растящото неодобрение на Азербайджан от изчезнало интернационално прието решение на спора, считат политически наблюдаващи в региона. Както и от дейностите на Армения, която строи пътища към Нагорни Карабах, където заселва арменски сирийци и ливанци

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР