Малко шампанско ще ви е необходимо за тази разкошна шоколадова

...
Малко шампанско ще ви е необходимо за тази разкошна шоколадова
Коментари Харесай

Празнична шоколадова торта с мус от шампанско

Малко шампанско ще ви е належащо за тази луксозна шоколадова торта с мус - с останалото може да полеете страхотния краен резултат

Необходими Продукти

БЛАТ


● яйца - 1 L
● захар - 70 г фина кристална
● олио - 70 мл
● шампанско - 30 мл /2 с.л./
● сол - щипка
● какао - 30 г висококачествено
● брашно - 40 г универсално
● бакпулвер - 2 г, това е не повече от 1/4 ч.л.

ШОКОЛАДОВ МУС


● кувертюр - 100 г черен 70%
● кувертюр - 100 г млечен
● сметана - 160 мл 35%
● желатин - 3 г, това е 1 ч.л.
● вода - 15 мл студена /1 с.л./
● сметана - 240 мл студена 35%
● шоколадови перли - 35 г бели и черни по желание

МУС С ШАМПАНСКО


● крема сирене - 200 г Филаделфия или сходно
● шампанско - 160 мл
● пудра захар - 80 г
● желатин - 8 г
● вода - 45 мл студена /3 с.л./
● сметана - 240 мл студена 35%

ДЕКОРАЦИЯ ОТ ЗВЕЗДИ


● бял кувертюр - 70 г
● бял кувертюр - 30 г за темпериране /на доста дребно/
● златен прахуляк - за поръска

Начин на подготвяне

За приготвянето на празничната торта съм употребила Просеко - то не е скъпо, към 16-17 лв. и прави чудесна работа. По всяка възможност то ще остане, само че е толкоз леко и прелестно, че не е проблем да се почерпи човек с чаша студено пенливо вино.

Също по този начин ще е належащо: форма с падащ кръг d 20 см и още преносим кръг за стягане на тортата и ацетатна хартия с височина към 8 см. Относно ацетатната хартия, не всеки разполага с нея, макар че е елементарно да се закупи - има я във всяка сладкарска къща за консумативи. Може да се употребява и хартия за печене, само че е въпрос на избор и благоприятни условия, само че съм длъжна да го споделя. Добре е да се употребява кантарче за тъкмо премерване на продуктите.

Рецептата за тази шоколадова торта е един от най-хубавите шоколадови десерти в комбиниране на черен и млечен шоколад в компанията на мус от шампанско. Тортата е елегантна, деликатна влажна и с тънък усет.

БЛАТ:

Нужна е форма с кръг d 20 см намаслена, също и стените с парче масло и покрита на дъното с хартия за печене.

В купа с телена бъркалка, само че аз употребих миксер на доста слаба степен, се разрушава яйцето и захарта. Не е належащо сместа да пада на панделка. Включва се олиото и пенливото вино по рецепта. Над купата се пресява брашното, солта, бакпулвера, какаото и се разбърква добре до цялостното асимилиране на продуктите. Гоговата примес се изсипва във формата.

Пече се в затоплена фурна на 180 градуса с вентилатор за 10/12 минути или до суха съчка, сложена по средата. Времето се засича по часовник. Изважда се и се оставя да се охлади изцяло.

ШОКОЛАДОВ МУС:

В купа се изсипват и двата типа кувертюр, черен и млечен и 160 мл сметана. Поставят се на водна баня да се разтопят при безредие.

В железна купичка се изсипва желатинът и водата и се оставя да набъбне за към 10/15 минути. След това се слага на водна баня да се разтопи изцяло. Прибавя се към шоколадовата примес при безредие. Сместа е изцяло гладка и лъскава. Оставя се настрани.

Останалата 240 мл студена сметана се разрушава с миксер до меки върхове. Прибавя се охладената шоколадова примес на струйка и се разрушава с миксер. Сместа става тежка, само че не и прекомерно, няма твърди върхове.

Върху тортена поставка се изсипва 1 с.л. от сместа, по този начин тортата ще бъде статична и няма да бяга встрани. Отгоре се слага шоколадовият блат. Около него се слага кръг за торта и изцяло се стяга, по окръжността на блата, това е d 20 см.

Между стените на металния кръг и блата се слага ацетатна хартия. Там, където се събират двата края на ацетатната хартия, може да се захване с кламер или телбод. Върху блата се изсипва шоколадовият мус, заглажда се с шпатула. Тук е моментът да се поръси с дребни разноцветни, бели и черни перлички, само че те са по избор, опция и избор, не съм поръсвала, тъй като не открих такива дребни подобаващи перли. При липса на такива това няма да се отрази вкусово на тортата, те са единствено за вътрешна украса. Така приготвена тортата се оставя в ледник за 30 минути, или до момента в който се подготви муса от шампанско.

МУС ОТ ШАМПАНСКО:

В студена вода се натопява желатинът и се оставя за 10/15 минути да набъбне.

В купа с миксер се разрушава крем-сиренето и пудрата захар. Добавя се пенливото вино и се разбърква с телена бъркалка, до момента в който се одобри. Сместа е течна, само че това не е притеснително.

Разтопява се желатинът на водна баня и се прибавя към муса от шампанското и се разбърква с шпатула.

Следващите 240 мл студена сметана се разрушават до твърди върхове. Прибавя се течната примес с шампанското и крем-сиренето и се разрушава с миксер, до момента в който се усвои. Получава се равен, тънък, лек крем.

Добре охладената торта се изважда и се залива със сметановия/шампанов мус, заглажда се.

Покрива се със свежо фолио и се оставя в ледник за 1 нощ.

Дотук тортата е подготвена, оставя единствено декорацията от звездите от бял шоколад. Те са значим детайл и дават лице на тортата.

ЗВЕЗДИ ОТ БЯЛ ШОКОЛАД:

На водна баня се стопява 70 г бял кувертюр. Сваля се от котлона и се прибавят тези останали 30 г ситно нарязан бял кувертюр. По този метод добре се темперира сместа. Ако се реши, че има останали дребни късчета неразтопен шоколад, се поставя за малко още веднъж на водната баня и при безредие с шпатула те ще се разтопят изцяло.

Готовата примес се изсипва върху двойна хартия за печене и с железна шпатула се разнася на тъничък пласт. Оставя се на студено единствено за 10 минути, изважда се от хладилника и с резачка за бисквити, в тази ситуация звезди, се изрязват фигурки звезди, едни по-големи, едни по-малки, само че това с размера е по желание. Връщат се в ледник, до момента в който се втвърдят изцяло.

След като тортата е преседяла 1 нощ в ледник, се освобождава от кръга и ацетатната хартия.

Декорира се единствено в едната страна със звездите, като се забождат в мус тортата, в случай че са разнообразни по мярка се разместват шахматно.

Посипват се със златен прахуляк.

Шоколадовата торта с мус от шампанско е изцяло подготвена.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР