Малко преди началото на войната в Украйна, Алекандър Дугин заяви

...
Малко преди началото на войната в Украйна, Алекандър Дугин заяви
Коментари Харесай

Кой е Александър Дугин: Распутин на Путин - Политика

Малко преди началото на войната в Украйна, Алекандър Дугин съобщи в изявление за geopolitica.ru, че " Русия не се е отказала от отговорността за ориста на постсъветските режими и че е настроена да не допусне " цветни революции " в постсъветското пространство ".

Вчера щерка му бе взривена в автомобила му, в който е трябвало да се вози и той и вниманието, несъмнено, е ориентирано към хипотетичния причинител на атентата.

Денис Пушилин, водачът на самопровъзгласилата се проруска Донецка национална република, към този момент хвърли виновността върху Украйна като написа в Telegram канала си " Долни злодеи! Терористите на украинския режим се пробваха да отстраняват Александър Дугин и взривиха щерка му...в автомобил. Светла памет на Дария, едно същинско съветско момиче ".

Подобни произшествия евентуално напрягат управляващите в Москва, изключително след серията детонации и офанзиви в окупирания Крим и в съветските райони покрай границата с Украйна. Пропагандата на Кремъл постоянно натъртва на това по какъв начин Владимир Путин е донесъл сигурност и непоклатимост на Русия след турбулентните години на 90-те, когато убийствата посредством бомби в коли бяха постоянно срещано събитие.

Снощното ликвидиране опровергава този разказ.

Кой е " Распутин на Путин "?

Александър Дугин е мъдрец и анализатор, постоянно именуван един от " мозъците на Кремъл ". Той не заема публична позиция в държавното управление, само че е считан за непосредствен съдружник на съветския президент Владимир Путин и постоянно е определян като " Распутин на Путин " в явна асоциация с доближения на последния съветски цар Николай II духовник, Григорий Распутин.

Дугин е считан за основен идеолог на актуалния съветски империализъм, а мирогледът на Путин се отдава значително точно на неговите книги.

По-специално внимание може да се обърне на две от тях: " Основи на геолитиката " (1997) и " Четвъртата политическа доктрина " (2009).

В тях Дугин разделя света на две групи: глобалисти и " Евразийско придвижване ". Либералните демокрации репрезентират глобалистката философия, до момента в който Русия на Путин спада към Евразийското придвижване.

" Основи на геополитиката " тежко повлиява съветската външна политика през последните съвсем две десетилетия. Освен установяването на надзор над Евразия, в своя труд Дугин изяснява по какъв начин да се реализира доминация над Съединени американски щати. И тъкмо там нещата стават страшни.

" Русия би трябвало да изпрати специфичните си служби по границите на Съединени американски щати, с цел да предизвика неустойчивостта и сепаратизма, да вземем за пример, да впрегне за своите цел " афроамериканските расисти ". Русия би трябвало да сътвори геополитически безпорядък в американското общество от вътрешната страна, да окуражи всички съществуващи типове сепаратистки придвижвания, да възпали всички етнически, обществени и расови спорове, подкрепяйки дисидентите - екстремистки, расистки и еретически групи, които ще разклатят Щатите от вътрешната страна. ", написа в книгата.

Очевидно Дугин не е поддържник на демократичните режими и показва ясно желанията си към мощни водачи и мощно държавно управление. Той поддържа патриархата и издига религията над науката.

Впрочем, крайнодясното протръмп придвижване " алт-райт " (от " различна десница " ) в Щатите, което мечтае за бяла, мъжествена и антиимигрантска Америка, изповядва безусловно същата философия. Неговите почитатели мечтаят за мощен водач, те са срещу абортите и " анти-джендър " политиката, а всичко, което е друго от техните възгледи, е жигосано като " сатанистко " и идващо от " дълбоката страна.

В този смисъл фантазията на Дугин не наподобява напълно като химера. От няколко години насам американското общество се обръща от ден на ден към църквата, отдалечава се от ден на ден от науката, а евентуално помните, че през юни Върховният съд на Съединени американски щати позволи на щатите да не разрешават абортите.

Концепции от нацистката идеология

Дугин доразвива теориите си в " Четвъртата политическа доктрина ". В нея се приказва за елиминиране на концепциите за индивидуализъм, разнообразни съсловия и обособени народи и заместването им с " чистата идея за същестуването ".

Тя е заета от немския мъдрец Мартин Хайдегер, който вкарва понятието Dasien (англ. existence) във фундаменталния си текст " Битие и време ". Според Хайдегер Dasein е унитарна идея, в прорез с рационалистичната философия и нейния мироглед за индивид и обект, датиращ от времето на Рене Декарт. Хайдегер отхвърля Декарт и употребява разбора на Dasein като изходна точка към въпроса за смисъла на битието.

Той е член и покровител на Националсоциалистическата немска работническа партия и до момента в който работи като ректор на Университета във Фрайбург, се придържа прецизно към антисемитската политика. Редица детайлности за неговото държание по времето на нацизма стават известни едвам след гибелта му и от този момент тече спор дали и до каква степен неговата философия е обвързана с нацистката идеология.

Дугин употребява въпросната философия на Хайдегер, с цел да изтъкне, че " съществуването " би трябвало да смъкна демократичните демокрации, комунизма и фашизма от техните тронове.

Всъщност, Дугин е модерната версия на мъдрец, който употребява семантиката, с цел да промотира идеология, която може умерено да бъде наречена фашистка, само че сменена с друго име.

Години наред Дугин призоваваше Москва да заеме по-агресивна позиция на международната сцена и поддържаше съветските военни дейности в Украйна.



Дъщеря му, починалата Дария Дугина, беше журналистка, която също гласно поддържаше нашествието в Украйна. По-рано тази година тя беше глобена от управляващите на Съединени американски щати и Обединеното кралство, които я упрекнаха, че е съдействала за онлайн дезинформацията по отношение на нашествието на Русия в Украйна.

През май Дугина разказа войната като " конфликт на цивилизации " и изрази горделивост от обстоятелството, че и тя, и татко ѝ са били глобени от Запада.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР