Малко преди началото на Световното първенство по футбол в Катар

...
Малко преди началото на Световното първенство по футбол в Катар
Коментари Харесай

Катар 2022: Организаторите са купували фенове от чужбина?

Малко преди началото на Световното състезание по футбол в Катар домакинът е подложен на остра рецензия. Обвинението: Катар си е платил за атмосфера и фен-култура, като е предложил пари на футболни ентусиасти за положително въодушевление и позитивни изявления в обществените мрежи. Отговаря ли това на истината?

Твърдение: " Катар купува почитатели за Световната купа! ", гласи заглавието на немския вестник " Билд ", който оповестява за почитатели от чужбина, на които Катар им е обезпечил безвъзмездни пътувания до страната-домакин на шампионата. Същото настояват и други задгранични медии. Нидерландската телевизия NOS заяви, че на почитателите са им обезпечени безвъзмездни самолетни билети и нощувки в хотели против позитивни изявления в обществените медии.

Проверка на обстоятелствата: правилно е

Катар е поканил определени футболни почитатели на Световното състезание и е платил техните полети, хотели и дневни по време на престоя им в емирството. Това беше доказано от Върховния комитет, който дава отговор за организирането на шампионата. Така наречената стратегия Fan Leader Network е ориентирана към " буйни футболни почитатели ", които би трябвало да " споделят значима информация за Световната купа със своите другари ". Според информация от платформата theleader.com, във въпросната стратегия се чака да се включат до 1600 почитатели от целия свят. Комитетът отхвърля изказванията, че на почитателите се заплаща, с цел да правят " координирана реклама за Световното състезание ". В свое мнение Комитетът дефинира това като " безусловно погрешна клевета ".

Факт е обаче, че Върховният комитет на Катар чака тъкмо това от почитателите. Заедно с подарените билети те получават и " Кодекс за държание ”, с който Дъждовни води разполага, и който за първи път беше оповестен от NOS. В него се показва, че почитателите са задължени по контракт да " поддържат " шампионата в Катар " като харесват и споделят " изявления в обществените медии и употребяват хаштага #IAMAFAN и канала Roadto2022.

Катар също по този начин уведомява въпросните почитатели, че изявленията им ще минават през " мониторинг ", а те би трябвало да са съгласни да трият свои постинги, които не са в унисон с Кодекса за държание. Освен това те са осведомени, че " омаловажаването на Световната купа или на Катар " е " явно несвоевременно ”.

Поради договорната обязаност тези условия към почитателите са директно свързани с паричните облаги, т.е. безплатните полети, настаняванията в хотели и раздадените билети за мачовете. Само обещаните джобни пари в размер на 250 катарски риала (около 70 евро) няма да бъдат изплатени на почитателите, стана ясно малко преди откриването на шампионата тази неделя. Следователно те сигурно могат да се преглеждат като дадени в подмяна на популяризирането на шампионата в обществените мрежи.

 Дъждовни води разполага с копие от Кодекса за държание, който платените почитатели би трябвало да съблюдават в Катар

Включени в програмата Fan Leader Network почитатели потвърдиха офертата от Катар пред Дъждовни води. " Предложението включваше самолетен билет, хотел и билет за мача на откриването ", споделя да вземем за пример Жозеф Делаж, ентусиаст от Франция. А Лий Кормиш от Канада, който също е приел офертата от Доха и е отпътувал за Катар, споделя, че не е получавал кодекс за държание, само че удостовери пред Дъждовни води, че с изключение на полети, хотел и безвъзмезден билет за мача на откриването са му били обещани и дневни пари за храна. Във видео блога си той споделя за своите, явно напълно позитивни, прекарвания в Катар.

Твърдение: От средата на ноември се популяризират и видеоклипове с " шествия на почитатели " в Доха. На тях могат да се видят последователи на голям брой участващи страни. Много консуматори на обществените медии обаче се съмняват в тяхната достоверност. " Катар си купи подправени почитатели, тъй като никой не желае да отиде там ", написа един консуматор, а различен споделя: " Добре, че си ги купиха. "

Проверка на обстоятелствата: недоказано

Няма налични доказателства, че почитателите, показани във видеоклиповете, са получили възнаграждение за присъединяване си в шествията. Едно обаче е правилно: Хиляди поддръжници на участващите страни минаха през Доха на 11 ноември, в това число около Кралския замък. По наша информация множеството от тях са задгранични служащи в Катар, доста от тях от Индия. Подобно на Рашик, който с фланелка на Англия споделя пред организация Франс Прес: " Аз съм от Индия. Работя в Катар от девет години. Обичам британския футбол, по тази причина поддържам Англия. Всички ние сме от Керала в Индия. ”

Катар предлага на гастарбайтерите в страната билети за мачовете от Световната купа с огромни отстъпки - против 10 щатски $. Запитването на Дъждовни води към уредниците на шествието на почитателите обаче остана без отговор.

 

 

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР