Малко повече от месец след като Гърция официално излезе от

...
Малко повече от месец след като Гърция официално излезе от
Коментари Харесай

След период на спокойствие Гърция е заплашена от нова криза. И тя може да дойде от банките

Малко повече от месец откакто Гърция публично излезе от третата избавителна стратегия, която извади страната от тежкото финансово състояние, Атина още веднъж е изправена пред опасност за стабилността й. Този път рисковете за страната идват от фондовия пазар и по-конкретно от представянето на локалните банки на него.

В сряда скъпите бумаги на финансовите институции в южната ни съседка продължиха спада си, почнал при започване на седмицата. В резултат акциите изгубиха 8,78% от цената си и сложиха въпроса за стабилността на финансовия бранш в страната.

Това принуди министър председателят Алексис Ципрас да свика незабавно съвещание с останалите членове на кабинета през вчерашния ден.

За последните три месеца банковият бранш в Гърция е изгубил 42% от капитализацията си и това докара до подозрения към нуждата от рекапитализация на финансовите институции единствено седмици след завършилите стрес проби за тях, написа локалното издание Kathimerini.

Последните демонстрираха, че банковата система в страната има висока финансова адекватност. Пред изданието специалисти от сектора разясняват, че спадът от сряда, макар неналичието на доверие към възобновяване на гръцката стопанска система, е " непредвиден " и в реакцията на пазара " липсва логичност ".

От друга страна експерти отвън бранша считат, че макар положителното показване на банките на стрес тестванията към момента доверието към гръцката стопанска система като цяло е доста ниско, а също по този начин съществува риск от напън вътре и отвън страната.

Според източници на Bloomberg властта в страната в този момент работи по проект за по-бързо " освобождение " на банките насъбраните необслужвани заеми. От информцията излиза наяве, че този развой ще бъде интензивен благодарение на държавни гаранции, а задачата е да се възвърне доверието към бранша /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР