Малко над 16 млрд. лева представляват общата сума ДДС по

...
Малко над 16 млрд. лева представляват общата сума ДДС по
Коментари Харесай

НАП: Не сме отписали трудно събираемите данъци

Малко над 16 милиарда лв. съставляват общата сума Данък добавена стойност по влезнали в действие ревизионните актове на Национална агенция за приходите за интервала 2000 - 2017 година. От тези 16 милиарда, 5,8 милиарда лв. не са събрани и са неплатени. 5,4 милиарда лв. са мъчно събираеми – дано е ясно, че във всяка страна в Европейски Съюз има такива мъчно събираеми средства, за които има доста дребен късмет да бъдат събрани. Това съобщи представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров.

Бъчваров посочи, че от тези 5,4 милиарда лв. огромната част се " падали " на социалнослаби по документи - известна скица за укриване на Данък добавена стойност.

Нито лев от мъчно събираемите налози не е отписан – въпросът е каква е вероятността да бъдат събрани . Затова главната концепция е да има механизъм на предварителна защита и това се случва, сподели Бъчваров пред Нова телевизия. По думите му, в интервала 2011 – 2017 година делът на несъбраното Данък добавена стойност е намалял 4 пъти. През 2011 година по ревизионни актове несъбираемото Данък добавена стойност е било 1,1 милиарда лв., а през 2017 година – 270 млн. лв.. А несъбираемото Данък добавена стойност в целия Европейски Съюз е 150 милиарда евро.

Национална агенция за приходите в работата си се управлява от закона и вътрешните си процедури, увери Бъчваров, като сподели, че по този начин била устроена работата, че за вземането на едно решение трябвало присъединяване на 3-4 равнища, с цел да се избегне опция за корупция и напън.

Преди три дни гражданско придвижване " Боец " оповести публични данни, получени на 15 март тази година по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) от шефа на Национална агенция за приходите Галя Димитрова. Според тях, по думите на представителите на " Боец ", сред 2000 и 2017 година страната не е съумяла да събере Данък добавена стойност в размер на 16 милиарда лв.. Любопитното в тази ситуация е, че от " Боец " са се обърнали по ЗДОИ и към Министерството на финансите, откъдето обаче са оповестили, че не разполагат с информация по тематиката.

Припомняме, че според последната информация от Сметната палата по отношение на имуществените заявления, които подават лицата на обществени длъжности, в декларацията на Росен Бъчваров има сериозна неправилност. Той не е заявил приход от 10 000 лв. на брачната половинка си . За това е известена... Национална агенция за приходите, показват от Сметната палата.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР